Antioxidační systém živého organismu Aerobní svět bc1-76 evoluce •Efektivní produkce energie • •Kyslík toxický • •Antioxidační systémy První organismy Anaerobní O2 stres Zánik Vývoj antioxidačních mechanismů Přesun do anaerobního prostředí Oxidační stres – nerovnováha v systému prooxidant – antioxidant ve prospěch oxidantů (na úrovni buňky či organismu) (Sies 1991) hdipl2 VOLNÉ RADIKÁLY Superoxidový Hydroxylový Nitroxylový Peroxylový Alkoxylový Singletový kyslík Volnoradikálová onemocnění pard7 ldiabetes mellitus latheroskleróza lkardiovaskulární onemocnění lnádorová onemocnění lAlzheimerova nemoc lzánětlivá onemocnění linfekce lnerologická onemocnění lbiologické stárnutí lMUTACE Poškození biomolekul volnými radikály • Co je antioxidant? Problém s definicí… širší definice: antioxidant = látka schopná i v nízké koncentraci signifikantně omezit nebo zabránit oxidaci substrátu (Halliwell 1990) KOMPLEXNÍ ANTIOXIDAČNÍ SYSTÉM primární sekundární terciární transferin, feritin, ceruloplasmin, albumin enzymové nízkomolekulární SOD, katalasa, Glutathion-peroxidasa, karotenoidy, bilirubin, tokoferoly, askorbát, flavonoidy, kys. močová, koenzym Q, kys. lipoová opravné enzymy DNA, proteasy, lipasy habil111 Řada nízkomomlekulárních antioxidantů je přijímána do organismu výhradně jako součást potravy Účinnost komplexního antioxidačního systému závisí na složení potravy •Vitamin C •karotenoidy •vitamin E •chlorofyly •flavonoidy •polyfenoly •komplexní směsi - „zelené potraviny“ • km_vareni_1 Funkční síť nízkomolekulárních antioxidantů aktivovaných oxidačním stresem – centrální úloha vitaminů C a E pard8 olomouc16 olomouc17 Regionální diference v mortalitě (kardiovaskulární onemocnění) ve Francii: signifikantně nižší v mediterranském regionu Regionální výkyvy v úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění ve Francii – výrazně nižší ve středomořském regionu