VÍNO Z KYPRU I v historii bylo víno významným zdrojem bohatství ostrova, na němž se podle bájí kdysi zrodila z mořské pěny bohyně lásky a krásy Afrodita. Kyperské víno se objevovalo už na hostinách egyptských faraonů. Marcus Antonius v dopisech určených Kleopatře ji přirovnává ke sladkému kyperskému vínu a údajně již řecký bůh vína Dionýsos měl při svých pitkách v oblibě víno z Kypru. O kyperském víně jsou zmínky i v bibli v pověstné písni Šalomounově. Euripides dokonce popisuje cesty poutníků na Kypr ke svatyni Afrodity, kde bylo kyperské víno nápojem těchto slavností. Sladké kyperské víno se původně jmenovalo Nama a patří k vínům s nejdelší historií na světě. Jeho výrobu popsal například řecký epický básník Hesiodos kolem roku 700 př. n. l. v naučné básni Práce a dny. Když anglický král Richard Lví srdce dobyl ve dvanáctém století Kypr, zamiloval si sladké víno Namu tak, že jej nazval vínem králů a králem vín. Během času se název Nama změnil na Commandaria podle komturství řádu johanitů (templářů), kteří v roce 1192 Kypr od Richarda Lví srdce koupili. Další tři století bylo toto víno známo jako templářské a vyváželo se zejména na evropské královské a šlechtické dvory. Stalo se synonymem kultury a vznešenosti. Do Čech přivezl toto víno údajně kyperský král Petr, který byl hostem Karla IV., když přijel žádat o pomoc v křižácké výpravě.