Jméno, Obor datum skupina POZOROVÁNÍ KVASINEK, VITÁLNÍ TEST Úvod: Vitální test slouží ke stanovení procenta živých a mrtvých buněk (důležité např. při stanovení jakosti pekařského droždí nebo kontrole pivovarských kvasnic). K vitálnímu testu se používá methylenová modř, která zbarví mrtvé buňky modře, živé zůstávají nezbarveny. Pomůcky: Bürkerova komůrka, Erlenmeyerovy baňky, zkumavky, pipety, krycí sklíčko, Pasteurova pipeta, mikroskop Chemikálie: methylenová modř (R6), sterilní voda Postup: 1) 0,5 ml zásobní kultury kvasinek z pekařského droždí napipetujeme do 5 ml sterilní vody v Erlenmeyerově baňce. 2) Z Erlenmeyerovy baňky pipetujeme do čtyřech zkumavek po 1 ml suspenze. První zkumavku ponecháme při laboratorní teplotě, ostatní umístíme do horké vodní lázně ­ druhou zkumavku na 5 minut, třetí na 10 minut a čtvrtou na 15 minut. Po vyjmutí zchladíme studenou vodou. 3) Provedeme stanovení počtu živých a mrtvých buněk v jednotlivých zkumavkách. Do prohlubně Bürkerovy komůrky naneseme kapku suspenze a zakryjeme krycím sklem. K okraji krycího skla kápneme kapku methylenové modři. 4) Pozorujeme pod mikroskopem při vhodném zvětšení. Stanovíme počet živých a mrtvých buněk v deseti čtvercích. Buňky ležící na levé a spodní straně do počtu buněk zahrnujeme, buňky na pravé a horní straně ne. Postup opakujeme pro suspenze kvasinek v jednotlivých zkumavkách. 5) Stanovíme koncentraci buněk v Erlenmeyerově baňce a sestrojíme graf závislosti přeživších kvasinek na čase, po který byly vystaveny zvýšené teplotě. Obrázek: čtvereček Bürkerovy komůrky 1/25 mm2 (objem 1/250) 1/100 mm2 1/400 mm2 Tabulka: čas [min] počet živých b. v 10 čtvercích počet mrtvých b. v 10 čtvercích celkový počet b. v 10 čtvercích přežívající b. [%] 0 68 4 72 94 5 47 17 64 73 10 43 25 68 63 15 26 40 66 39 Graf: Graf závislosti počtu přeživších kvasinek na čase, po který byly vystaveny zvýšené teplotě. Výpočet: celkový počet buněk v deseti čtvercích ­ 72, objem nad čtverečkem ­ 1/250 mm3 , potom 72 250 103 / 10 = 1,8 10 6 CFU/ml Závěr: Koncentrace kvasinek zjištěná mikroskopicky byla 1,8 10 6 CFU/ml. S prodlužující se dobou, po kterou byly kvasinky vystaveny zvýšené teplotě, postupně docházelo k ubýtku živých buněk. 0 5 10 15 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 čas [min] přežívajícíbuňky[%]