Rostlinné heteropolysacharidy Výrazný rys – bobtnání (až 98% vody), tvorba solů a gelů. Pektiny Terminologie není zcela jednotná. Polymer (50-100 kDa, agregáty až 1 MDa) Složky: - kys. pektinová – polygalakturonová + metylesterifikovaná - kys. pektová – žádná nebo zanedbatelná metylesterifikace Funkce – pojivo rostlinných buněk (hydrolýza enzymy hub a plísní způsobí měknutí pletiva) Užití – gelotvorná látka – potravinářství (stabilizace gelů a pěn, mléko smetana, důležité jakonestravitelné vlákniny), technologie (imobilizace buněk a enzymů) Agary Směs agarozy a agaropektinu Algináty Složeny z bloků tvořených β-D-mannuronátem (M-bloky) a jeho C-5 epimerem α-L-guluronátem (G-bloky) vázaných 1-4 vazbami. Bloky se spojují v různých sekvencích. Struktura alginátu vápenatého Karagenany