PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polysacharidy I škrob RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 31. 10. 2018 Časový plán 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 2 LEKCE téma 1 Úvod do předmětu - Struktura a názvosloví přírodních polymerů, literatura 2 Deriváty kyselin, - přírodní pryskyřice, vysýchavé oleje, šelak 3 Vosky 4 Přírodní gumy, Polyterpeny – přírodní kaučuk, získávání, zpracování a modifikace 5 Polyfenoly – lignin, huminové kyseliny 25.10. & 1. 11. Polysacharidy I – škrob 8.11. & 15. 11. Polysacharidy II – celulóza 22. & 22. 11. Bílkovinná vlákna I 29. 11. & 6. 12. Bílkovinná vlákna II 13. & 20. 12. Kasein, syrovátka, vaječné proteiny 20. 12. Identifikace přírodních látek Laboratorní metody hodnocení přírodních polymerů Time schedule 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 3 LECTURE SUBJECT 1 Introduction to the subject – Structure & Terminology of nature polymers, literature 2 Derivatives of acids – natural resins, drying oils, shellac 3 Waxes 4 Plant (vegetable) gums, Polyterpene –natural rubber (extracting, processing and modification) 5 Polyphenol – lignin, humic acids 25.10. & 1. 11. Polysaccharides I – starch 8.11. & 15. 11. Polysaccharides II – celullosis 22. & 22. 11. Protein fibres I 29. 11. & 6. 12. Protein fibres II 13. & 20. 12. Casein, whey, protein of eggs 20. 12. Identification of natural polymers Laboratory methods of natural polymers’ evaluation 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 4 Emil Votoček Emil Votoček Narození 5. října 1872 Hostinné, Úmrtí 11. října 1950 (ve věku 78 let) Praha, Povolání chemik, hudební skladatel a pedagog Emil Votoček Rakousko-Uhersko Československo 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 5 Emil Votoček (5. října 1872 Hostinné – 11. října 1950 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších českých chemiků. Jeho specializací byla organická chemie, konkrétně monosacharidy, ale byl i spoluautorem českého chemického názvosloví a byl významně pedagogicky činný. Kromě toho byl i hudebním skladatelem a hudebním teoretikem. Významné jsou jeho učebnice chemie a mnohojazyčné slovníky – chemické i hudební. Narodil se v rodině velkoobchodníka s papírem. Přes přání otce nešel studovat obchodní akademii, ale studoval nejprve pražskou techniku, poté dva roky barvířskou školu ve francouzském Mulhouse a pak několik měsíců chemii cukrů v Göttingenu. V roce 1895 se stal asistentem na pražské technice, v roce 1905 docentem a od roku 1907 do roku 1939 (kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy) byl profesorem experimentální anorganické a organické chemie. V době svého působení v Mulhouse vytvořil po něm pojmenované Votočkovo činidlo. Společně s A. Sommerem Baťkem se podílel na tvorbě českého chemického názvosloví. Sepsal Šestijazyčný chemický slovník, učebnice Chemie anorganická a Chemie organická, které byly používány řadu desetiletí. Složil také asi 70 hudebních děl Zakladatel chemie cukrů v České republice LITERATURA •Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, Katedra polymerů, skripta 1990 •J. Mleziva, J. Kálal: Základy makromolekulární chemie, SNTL Praha, 1986 •A. Blažej, V. Szilvová: Prírodné a syntetické polymery, SVŠT Bratislava, skripta 1985 •J. Kodet, K. Babor: Modifikované škroby, dextriny a lepidla, SNTL Praha, 1991, ISBN 80-03-00554-X •J. Kodet, S. Štěrba, L. Šlechta: Modifikované škroby, SNTL Praha, 1982 •P. Kadlec a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT Praha, 2000 • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 6 Definice POLYSACHARIDŮ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 7 img351.jpg LITERATURA KNIHY 1 •Thermoplastic Starch –ISBN: 978-3-527-32528-3 •Chemie a analytika sacharidů –ISBN: 80-7080-306-1 •Starches –ISBN: 978-1-4200-8023-0 •Starch – Chemisty and Technology –ISBN: 978-0-12-746275-2 • • – • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 8 LITERATURA KNIHY 2 •Modifikované škroby, dextriny a lepidla –ISBN: 80-03-00554-X •Modifikované škroby (Kodet J., Štěrba S., Šlechta L.) –ISBN nemá, je to příručka pro pracovníky škrobáren – • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 9 LITERATURA zahraniční – ČASOPISY •Starch ‐ Stärke •Journal of Carbohydrate Chemistry •Carbohydrate Polymers (IF: 5,1 !!!) • • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 10 1.Druhy škrobů 2. Výroby škrobů 3. Chemie škrobu 4. Použití škrobu 5. Modifikace škrobu 6. Výroba dextrinů 7. Použití dextrinů 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 11 Druhy PRŮMYSOVĚ VÝZNAMNÝCH škrobů 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 12 img659.jpg TVARY ZRN Dva druhy zrn! PŠENIČNÝ škrob 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 13 TVARY ZRN Dva druhy zrn! Jiné větvení 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 14 1280px-Wheat_starch_granules.jpg Pšeničný škrob – dvě velikosti zrn Velikosti zrn škrobů 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 15 •Brambory: převážně 10 – 70 mm (ŠIROKÁ distribuce velikostí zrn) •Kukuřice: převážně 20 mm (úzká distribuce velikostí zrn) •Pšenice: dva druhy zrn –velikost 1 – 10 mm > škrob B (odpadní produkt, obsahuje proteiny) –velikost 10 – 25 mm > škrob A (výrobek) •Rýže: převážně cca. 5 mm (úzká distribuce velikostí zrn) – Výroba a použití škrobů (data z roku 1991 & 2011) •Světová výroba(1991): 22 milionů tun •Světová výroba(2011): 70 milionů tun •Kukuřičný škrob: 15 milionů tun •Nejvýznamnější plodiny pro výrobu škrobů: kukuřice, brambory, rýže, maniok •Největší výrobci škrobů: USA (kukuřice), státy bývalého SSSR, Nizozemsko, Německo, Polsko (brambory) •Použití pro výživu: cca. 70 % •Modifikované škroby: cca. 5 milionů tun • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 16 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 17 img741.jpg Cassava = MANIOK česky Wheat = PŠENICE česky 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 18 img739.jpg Cukrovinky, sladkosti 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 19 img740.jpg Výroba škrobů v ČR & SR 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 20 •Brambory: ČR & SR •Kukuřice: SR •Pšenice: ČR •Rýže: ani ČR & SR – Výroba škrobu z brambor 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 21 •Brambory obsahují 14 – 21 % hmot. škrobu, což není mnoho •Z 1 ha lze získat průměrně 4 t škrobu •Spotřeba vody je vysoká, 3,5 – 8 m3/t brambor, ale moderní postupy jsou nižší •Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. •Ostatní složky jsou: img663.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 22 img661.jpg Brambory se transportují plavením vodou, proto recyklace vody přes usazovák hlíny a písku Drť se nazývá TŘENKA PLODOVÁ VODA KOAGULACE bílkovin ZDRTKY Malozrnný škrob Další mletí > PŘESTRUHOVÁNÍ OD ŠKROBU K ETHANOLU •ŠKROB –ENZYMY z obilného sladu • jednoduché cukry – ENZYMY z kvasinek »ETHANOL 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 23 OD ŠKROBU K POLYETHYLENU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 24 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 25 BIO PE přes etanol 001.jpg Většina dílů stavebnice LEGO je ale z ABS terpolymeru Výroba škrobu z brambor 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 26 •Bramborová škrobárna se obvykle kombinuje s lihovarem •LIHOVARNICKÉ SUROVINY (v tomto případě): –Jemná frakce škrobu získaná tzv. RAFINACÍ ŠKROBU –Buněčná šťáva získaná při odstřeďování škrobu –Bramborové zdrtky - po očistění a nastrouhání brambor se vypírá škrob pomocí vody. Po oddělení škrobových zrn od ostatní hmoty zůstávají jako krmné zbytky bramborové zdrtky Výroba škrobu z pšenice 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 27 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 28 img664.jpg Nic zde nepřijde nazmar! Malá zrna B škrobu se separují a zpracovávají v oddělených větvích I a J Výroba škrobu z kukuřice 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 29 •Kukuřičné zrno pro výrobu škrobu má toto složení: • img666.jpg Byly vyšlechtěny odrůdy obsahují buď převážně AMYLÓZU nebo převážně AMYLOPEKTIN Špičkové odrůdy mají v zrnu až 90 % hmot. škrobu Spotřebu vody na 1 t zrna NEVÍM Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 30 img665.jpg Podobné jako výroba z pšenice, až namáčení Nic zde nepřijde nazmar! Výrobky ze škrobu pro potravinářství •Cukrovinky, džemy a marmelády, nápoje, pečivo atd. •Mléčné výrobky, masné výrobky, polévky, omáčky, salátové dresinky atd. •Zmrzliny, kojenecká výživa, cukrovinky • • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 31 Výrobky ze škrobu pro průmysl •PAPÍRENSKÝ PRŮMYSL •KLÍŽENÍ VNITŘNÍ VE HMOTĚ, POVRCHOVÉ KLÍŽENÍ, NATÍRÁNÍ PAPÍRU •TEXTILNÍ PRŮMYSL •ŠLICHTOVÁNÍ, TISK, KONEČNÉ ÚPRAVY •LEPENÍ •LEPENKA, VLNITÝ PAPÍR, VÍCEVRSTVÉ PYTLE, LAMINOVÁNÍ, • • • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 32 ŠKROB versus CELULÓZA 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 33 img672.jpg ŠKROB je polymer z a-D-glukopyranosy CELULÓZA je polymer z b-D-glukopyranosy LIŠÍ SE POLOHOU –CH2OH VŮČI -OH ŠKROB versus CELULÓZA 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 34 img669.jpg ŠKROB cellobiosa & celulosa.jpg CELULÓZA C4 C1 C4 C1 Všimněte si polohy vazby přes kyslík mezi jednotkami glukózy 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 35 img724.jpg ŠKROB (amylósa - lineární) versus CELULÓZA 3 ŠKROB versus CELULÓZA 4 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 36 ŠKROB CELULÓZA img232.jpg img231.jpg GLYKOGEN AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 37 img660.jpg AMYLOPEKTIN AMYLÓZA Dělení 1 AMYLÓZA - AMYLOPEKTIN 2 •Selektivní enzymatické rozštěpení AMYLOPEKTINU na cukry •Rozdílná rozpustnost AMYLOPEKTINU a AMYLÓZY –Směs DMSO + voda > rozdílné rozpustnosti –Voda + NaOH > vysolit NaCl > AMYLÓZA v roztoku a AMYLOPEKTIN gel (oddělení trvá delší dobu) • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 38 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 39 img987.jpg img986.jpg Lze to nazvat „VYSOLENÍ“. Je vidět vliv iontů na rozpustnost polymerů různé struktury Dě Poznámky AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 3 podobnost s polyetylénem •LDPE •Větvený •Větší elasticita taveniny •HDPE •Lineární •MENŠÍ elasticita taveniny 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 40 AMYLOPEKTIN •Větvený •Větší elasticita taveniny ve směsi škrob - glycerol AMYLÓZA •Lineární •Menší elasticita taveniny ve směsi škrob - glycerol AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 4 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 41 img669.jpg img671.jpg Na AMYLOPEKTIN může být vázána jako ester kyselina fosforečná, hlavně ve škrobu bramborovém. Na viskozitu vodných roztoků a/nebo gelů má pak vliv kationt (K+, Ca+2, Mg+2 atd.) img673.jpg AMYLOPEKTIN.jpg AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 5 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 42 img668.jpg AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 6 Relativně střední molekulová hmotnost AMYLÓZA AMYLOPEKTIN Zdroj, poznámka M n 105 - 106 107 Kálal M w Nebylo nalezeno M bez udání zda se jedná o n či w 105 - 106 107 - 108 Kodet 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 43 Každopádně se jedná o VYSOKÉ HODNOTY, na úrovni syntetických polyolefinů (PE, PP) AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 7 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 44 img269.jpg img270.jpg RETROGRADACE = z gelu a/nebo roztoku se vylučuje POLYMER Tento obrázek se týká VODNÝCH ROZTOKŮ AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 8 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 45 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB007.jpg TERMOPLASTICKÝ ŠKROB008.jpg G – glukózová jednotka AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 9 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 46 • OBVYKLE převažuje AMYLOPEKTIN v poměru 4/1 • AMYLOPEKTIN nedává modré zbarvení s jodem • některé škroby, např. hrachový, mají jen AMYLÓZU • Jiné škroby, např. odrůda kukuřice zvaná vosková, mají jen AMYLOPEKTIN • AMYLOPEKTIN na vyšší MW • ………………. MWD škrobů 1 (metoda GPC) 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 47 MWD škrobu scan 18112017001.jpg OXIDACE ŠTĚPÍ HLAVNÍ ŘETĚZEC > SNÍŽENÍ MW MWD škrobů 2 (metoda GPC) 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 48 MWD škrobu scan 18112017002.jpg Co s tím mohl udělat DMSO, to tedy nevím Různé škroby > různá MWD MWD škrobů 3 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 49 MWD škrobu scan 18112017003.jpg Různé škroby > téměř stejná MWD Škrob je PŘÍRODNÍ POLYMER a tak se MWD liší i pro stejné plodiny (zdroje) Možné uložení molekul TUKU v obilném škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 50 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB006.jpg Molekula tuku v šroubovici amylózy Mě se toto moc nezdá, protože tuky jsou TRIGLYCERIDY! Na tři řetězce je v šroubovici asi málo místa? NADMOLEKULÁRNÍ STRUKTURA škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 51 img675.jpg img674.jpg Lineární AMYLOZA krystalizuje – vodíkové můstky Rozvětvený AMYLOPEKTIN – mohou krystalizovat jen větve, pokud jsou dost dlouhé. Základní řetězec může procházet řadou takových krystalických částí. Krystalické části jsou prostoupeny a propojeny částmi amorfními (nekrystalickými), stejně jako je tomu u syntetických SEMIKRYSTALICKÝCH polymerů ROZPUSTNOST versus BOTNÁNÍ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 52 rozpust verus botnání.jpg nebo jiného rozpouštědla (solvatačního činidla) ROZPOUŠTĚNÍ ŠKROBU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 53 • NATIVNÍ ŠKROB není ve STUDENÉ VODĚ rozpustný, má pouze vodu v kapilárách a ve vodíkových můstcích, cca. 14 – 16 % vody • Při vložení NATIVNÍHO ŠKROBU do vody za laboratorní teploty se jen zaplňují další kapiláry vodou • Při zvyšování teploty nad cca. 50 °C BOTNÁ , vodíkové můstky se rozrušují a vzniká DISPERZE ZBOTNANÝCH (hydratovaných) ČÁSTIC VE VODĚ • Po přijetí další vody dojde k PLNÉ (maximální pro daný škrob) HYDRATACI, rozpadají se zrna škrobu a vzniká GEL (AMYLOPEKTIN) A VYSOKOVISKÓZNÍ KOLOIDNÍ ROZTOK (AMYLÓZA) • VÝSLEDNÝ STAV SE NAZÝVÁ MAZOVATĚNÍ ŠKROBU Chování škrobu ve vodě •Laboratorní teplota: pouze vratné zaplnění kapilár v zrnu škrobu •Zvyšování teploty: postupná hydratace a rozpad vodíkových můstků, rozpouštění AMYLÓZY, AMYLOPEKTIN pouze botná •Zvyšující se teplota & míchání: rozpad hydratovaných zrn a dosažení „BODU MAZOVATĚNÍ ŠKROBU (peptizace)“ •BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU je charakteristický pro různé škroby 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 54 Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 55 •Suited for starch and flour •Usage for acid and lye •Small sample size (5 - 15 g) •Short measuring times •Speed (0 - 300 min-1) •Temperature measurement within the sample •Heating / cooling rates of up to 10°C / min •No follow-up costs •Evaluation in BU, mPas, cP or cmg img676.jpg Upravený ROTAČNÍ VISKOZIMETR ROTAČNÍ VISKOZIMETR 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 56 img676.jpg Upravený ROTAČNÍ VISKOZIMETR 472px-Rotationsviskosimeter.jpg Standardní ROTAČNÍ VISKOZIMETR SOL > GEL (obecně) •GEL je DISPERZNÍ SOUSTAVA, ve které spojitý DISPERZNÍ PODÍL je prostupuje spojité DISPERZNÍ PROSTŘEDÍ •PŘÍKLADY •PVC pasta > SOL (disperze částic PVC ve směsi změkčovadel) > zahřátí (interakce PVC částic se změkčovadly = ŽELATINACE) > ochlazení > GEL •KLÍH (vyroben z KOLAGENU) > SOL (zředěný roztok v teplé vodě) > zahuštění a ochlazení > KLIHOVÁ GALERTA = GEL •POTRAVINÁŘSTVÍ > ROSOL Z ŽELATINY • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 57 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 58 Sol-Gel_Scheme_svg WIKI ENG 09112016.png Škrobu se týká toto 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 59 SolGelCartoon WIKI ENG 09112016.png SOL – velké částice v roztoku Po vyžíhání vznikne pevný GEL Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě - OBECNĚ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 60 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU mazovatění Google 05112017.jpg RETROGRADATION Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 61 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg •Suited for starch and flour •Usage for acid and lye •Small sample size (5 - 15 g) •Short measuring times •Speed (0 - 300 min-1) •Temperature measurement within the sample •Heating / cooling rates of up to 10°C / min •No follow-up costs •Evaluation in BU, mPas, cP or cmg BU = Brabender Unit Brabender je název VÝROBCE přístrojů v Německu Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU Křivky MAZOVATĚNÍ různých škrobů ve vodě 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 62 img677.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU img678.jpg Vliv sacharidů a solí na teplotu mazovatění – PROČ ASI? 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 63 img679.jpg Vliv sacharidů a solí na teplotu mazovatění – PROČ ASI? 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 64 img680.jpg Kukuřičný škrob má normálně hodnoty: 62 – 72 – 67 °C Chování škrobového mazu ve vodě •Snižování teploty: postupné obnovování vodíkových můstků, hlavně u AMYLÓZY, škrob s vysokým podílem AMYLOPEKTINU (VĚTVENÁ MAKROMOLEKULA) má menší tendenci k RETROGRADACI •U nízkých koncentrací do cca. 3 % vypadávání z roztoku ve formě vloček •U vyšších koncentrací vznik GELU s vysokou viskozitou •Tento proces se nazývá RETROGRADACE a lze ho omezit přídavkem glukózy, tuků, NaNO3 • • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 65 Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 3 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 66 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 4 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 67 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Postupné rozpouštění kratších řetězců a jejich difůze do vody > ZVYŠOVÁNÍ VISKOZITY BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Rozpad vodíkových můstků mezi řetězci škrobu a hydratace celého zrna, trojrozměrná síť > GEL Uvolňování menších hydratovaných útvarů > SOL Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 5 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 68 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU mazovatění Google 05112017.jpg RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 6 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 69 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU MAZOVATĚNÍ RŮZNÝCH ŠKROBŮ foods-05-00030-g003_05112017.png RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 7 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 70 MAZOVATĚNÍ ŠKROBU KŘIVKY 001.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 8 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 71 MAZOVATĚNÍ ŠKROBU KŘIVKY 002.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADATION MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 9 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 72 stages_of_starch_conversion 05112017.gif Těsto Postupné štěpení enzymy MAZOVATĚNÍ Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 11 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 73 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU želatice škrobu scan 18112017001.jpg RETROGRADATION Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 74 img645.jpg img647.jpg Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 75 img652.jpg VISKOZITA UDÁNA V JEDNOTKÁCH SI! RŮZNÉ DRUHY KUKUŘICE Přechod GEL > SOL Princip barevné reakce roztoku škrobu s jódem •AMYLÓZA •Helixová struktura částečně zachovaná v klubcích makromolekuly •Interakce I3-1 a/nebo I5-1 s touto strukturou •„Charge transfer complex“ •Změna barvy jódu na tmavě modrou •Využití při jodometrických titracích • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 76 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 77 Barevná reakce škrobu 1 Dextrin_and_triiodide.gif starch_complexation of Iodine.jpg Nad 70 °C zbarvení mizí > škrobový maz je nutno ochladit (nejlépe na pokojovou teplotu), aby se reakce barevně projevila I2(l) + I-(aq) <---> I3-(aq) I3-(aq) <---> starch I3- complex --------------------------------------... I2(l) + I-(aq) <---> starch I3- complex 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 78 Barevná reakce škrobu 2 547starchiodine.gif Amylose in starch is responsible for the formation of a DEEP BLUE COLOR in the presence of iodine. The iodine molecule slips inside of the amylose coil. Iodine - KI Reagent: Iodine is not very soluble in water, therefore the iodine reagent is made by dissolving iodine in water in the presence of potassium iodide. This makes a linear triiodide ion complex with is soluble that slips into the coil of the starch causing an intense blue-black color. 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 79 Barevná reakce škrobu 3 Nad 70 °C zbarvení mizí > škrobový maz je nutno ochladit (nejlépe na pokojovou teplotu), aby se reakce barevně projevila I2(l) + I-(aq) <---> I3-(aq) I3-(aq) <---> starch I3- complex --------------------------------------... I2(l) + I-(aq) <---> starch I3- complex Zubay291 •Důkaz škrobu v potravinách a rostlinném materiálů •Důkaz jodu •Jodometrická titrace 1.The triiodide ion solution is then titrated against standard thiosulfate solution to give iodide again using starch indicator: 2.I3− + 2 e− ⇌ 3 I− (Eo = + 0.5355 V)Together with reduction potential of thiosulfate:[1] 3.S4O62− + 2 e− ⇌ 2 S2O32− (Eo = + 0.08 V) •The overall reaction is thus: •I3− + 2 S2O32− → S4O62− + 3 I− (Eo = + 0.4555 V) For simplicity, the equations will usually be written in terms of aqueous molecular iodine rather than the triiodide ion, as the iodide ion did not participate in the reaction in terms of mole ratio analysis. – 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 80 Barevná reakce škrobu v analytické chemii Proč modifikujeme škrob 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 81 •Vysoká viskozita i při nízkých koncentracích •Nízká dispergovatelnost a rozpustnost škrobových zrn •Silná tendence vytvářet tuhý, trojrozměrně provázaný gel (někdy je toto ale výhodné > PUDINK) AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 82 img669.jpg img671.jpg KDE JSOU POTENCIÁLNÍ REAKČNÍ CENTRA V TĚCHTO MAKROMOLEKULÁCH VĚTVENÍ HLAVNÍ ŘETĚZEC AMYLOPEKTIN.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 83 img742.jpg AMYLOSA • Vytváří ŠROUBOVICI neboli HELIX • Šest jednotek GLUKOSY na jednu otočku (závit) • Vazba 1 ® 4 přes –OH • 300 – 1000 jednotek v makromolekule 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 84 AMYLOSA INTRAMOLEKULÁRNÍ VODÍKOVÉ MŮSTKY vodíkové můstky ve škrobu001.jpg Tyto MŮSTKY jdou přes – OH skupiny, ne přes molekuly vody. Voda dělá můstky MŮSTKY hlavně mezi makromolekulami amylózy, ale nejen tam (zapojí se i AMYLOPEKTIN). KYSLÍK 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 85 img743.jpg AMYLOPEKTIN • NEVYTVÁŘÍ ŠROUBOVICI neboli HELIX • Vazba 1 ® 6 přes –OH a přes – CH2OH v místě rozvětvení • Vazba 1 ® 4 přes –OH v hlavním i bočních řetězcích • 15 – 25 jednotek ve větvích Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 86 img681.jpg PRUDKÝ POKLES VISKOZITY ROZTOKU (MAZU) ENZYM Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 87 Štěpení na MALTÓZU enzymy a a b AMYLÓZAMI MALTÓZU lze dále rozštěpit enzymem MALTÁZOU na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 88 img744.jpg Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 89 Katalýza pomocí HCl nebo H2SO4 s neutralizací na konci procesu Lze kombinovat s enzymatickým procesem a dostat se na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 90 img684.jpg img683.jpg Nejsou informace o tom, zda proces probíhá náhodně či zda je některé místo v řetězci při hydrolýze preferováno ENZYMATICKÉ VYUŽITÍ GLUKÓZY 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 91 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png 120px-Pyruvate.png 120px-Acetaldehyde-2D-flat_svg.png Ethanol-structure_svg.png Pyruvát konjugovaná báze od kyseliny pyrohroznové Vodka (RUSKY) Gorilka (UKRAJINSKY) Schnaps (NĚMECKY) Prostějovská starorežná (ŽITNÁ) Whisky (ANGLICKY) Bramborový líh > TUZEMSKÝ RUM ENZYMATICKÁ (Xylose isomerase) izomerizace GLUKÓZY na FRUKTÓZU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 92 490px-D-Fructose_vs__D-Glucose_Structural_Formulae_V_1_svg.png GLUKÓZY (ALDÓZA) FRUKTÓZU (KETÓZA) D-xylose aldose-ketose-isomerase Fruktóza je asi o 1/5 sladší než GLUKÓZA Vyskytuje se hlavně v ovoci OBECNÉ ROZDĚLENÍ REAKCÍ POLYMERŮ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 93 •POLYMERANALOGICKÉ –Nedochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce •DESTRUKČNÍ –Dochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce – U POLYSACHARIDŮ jsou obvyklé oba typy reakcí PŘEHLED modifikace škrobu •Enzymatický •Termický •Chemický –Hydrolýza –Oxidace –Esterifikace (několik variant) –Xantace –Karbamace –Škrobové étery •Síťování •Roubování – 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 94 POUŽITÍ ŠROBU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 95 img271.jpg MODIFIKACE ŠKROBU 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 96 MODIFIKACE ŠKROBU 1.jpg Může být mechanická (velikost zrn) nebo roztoková (oddělení amylosy od amylopektinu) MODIFIKACE ŠKROBU 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 97 MODIFIKACE ŠKROBU 2.jpg Obvykle mechanická (velikost zrn) Jedná se tedy většinou o HETEROGENNÍ REAKCE Je snaha provádět procesy v suspenzi a ne v roztoku PROČ ? MODIFIKACE ŠKROBU 3 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 98 MODIFIKACE ŠKROBU 3.jpg PREFEROVÁNO Termická modifikace škrobu 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 99 •Nános škrobové suspenze na vyhřívaný válec •Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Voda se tak rychle odsuší, že nestačí dojít ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Suchý škrob složený z neasociovaných molekul •Snadná rozpustnost i ve studené vodě Termická modifikace škrobu 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 100 termická modifikace škrobu 001.jpg Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu Voda se tak rychle odsuší, že NESTAČÍ DOJÍT ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami škrobu Suchý škrob složený z NEASOCIOVANÝCH MOLEKUL ASOCIOVANÉ MOLEKULY ŠKROBU Termická modifikace škrobu 3 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 101 img685.jpg Zde probíhá vlastní proces Seškrábnutí suchého filmu NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 102 img687.jpg Oxidace KARBONYLU v otevřené formy glukózy Oxidace – OH v CYKLICKÉ formě glukózy Oxidace v CYKLICKÉ formě glukózy otevřením mezi C2 a C3 C2 C3 C6 Oxidace škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 103 •Nejdůležitější z modifikačních reakcí •Může probíhat v oblasti nízkých nebo vyšších pH •Nejdůležitější je oxidace chlornanen sodným v oblasti pH cca. 8 – 9 (mírně zásadité prostředí) •Používají se hlavně bramborové škroby (kapilarita zrna), s malým sklonem k RETROGRADACI • NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu - schéma 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 104 img686.jpg TYPICKÁ RECEPTURA • pH = 8 – 9 • Teplota = 35 – 43 °C • reakční doba = 2 – 8 hodin • aktivní chlór (NaClO) = 3 – 45 g/kg škrobu DEPOLYMERACE V ALKALICKÉM PROSTŘEDÍ > SNIŽOVÁNÍ MOLEKULOVÉ HMOTNOSTI SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na C 6 z –OH na – COOH pomocí HNO3 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 105 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png C 6 Při takové oxidaci se nemění polymerační stupeň > přeměna polymeranalogická SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na dialdehyd škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 106 img688.jpg V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ JE MAKROMOLEKULA ZACHOVÁNA Oxidace škrobu - SHRNUTÍ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 107 •Vyšší míra oxidace > vyšší je i míra štěpení řetězců > nižší viskozita •Vyšší je míra štěpení řetězců > NIŽŠÍ POJIVÁ SCHOPNOST •Vyšší míra oxidace > vyšší disperzní stabilita, tj. nižší sklon k RETROGRADACI •Pro heterogenní reakci jsou vhodné škroby s velkým počtem kapilár > vyšší povrch • VÝROBA DEXTRINŮ 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 108 img689.jpg img690.jpg 12 – 24 hodin, aby kyseliny & roztoky přísad prostoupily zrno škrobu VÝROBA DEXTRINŮ 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 109 img691.jpg Je to vlastně HYDROLÝZA ŠKROBU následovaná POLYMERACÍ (KOMBINACÍ) FRAGMENTŮ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 110 img113.jpg img114.jpg VÝROBA DEXTRINU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 111 img115.jpg DE – Dextrose Equivalent = GLUKOZOVÝ EKVIVALENT = % hm. redukujících sacharidů v sušině dextrinu ŠKROB SAMOTNÝ NENÍ REDUKUJÍCÍ SACHARID STRUKTURA DEXTRINŮ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 112 320px-Dextrin_skeletal_svg.png Proces DEXTRINACE nastává i při pečení např. chleba a je to ona hnědá kůrka VLASTNOSTI DEXTRINŮ & DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Barva od bílé přes žlutou po hnědou •Většinou zcela rozpustné ve vodě •DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Maltodextrin •is a shortchain starch sugar used as a food additive. It is produced also by enzymatic hydrolysis from gelled starch and is usually found as a creamy-white hygroscopic spraydried powder. Maltodextrin is easily digestible, being absorbed as rapidly as glucose, and might either be moderately sweet or have hardly any flavor at •all. •Cyclodextrin •The cyclical dextrins are known as cyclodextrins. They are formed by enzymatic degradation of starch by certain •bacteria, for example, Bacillus macerans. Cyclodextrins have toroidal structures formed by 6-8 glucose residues. 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 113 Energetické gely a tyčinky POUŽITÍ DEXTRINŮ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 114 •Yellow dextrins •water-soluble glues in remoistable envelope adhesives and paper tubes, •in the mining industry as additives in froth flotation, in the foundry industry as green strength additives in •sand casting, as printing thickener for batik resist dyeing, and as binders in gouache paint. •White dextrins •a crispness enhancer for food processing, in food batters, coatings, and glazes, (E number 1400) •a textile finishing and coating agent to increase weight and stiffness of textile fabrics •a thickening and binding agent in pharmaceuticals and paper coatings. •As pyrotechnic binder and fuel, they are added to fireworks and sparklers, allowing them to solidify as pellets or "stars." •Due to the rebranching, dextrins are less digestible; indigestible dextrin are developed as soluble fiber supplements for food products. Maltodextrin v tuzemsku 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 115 •Jako složku energetických gelů pro sportovce to vyvinul •ing. Josef KODET, CSc. •Testovali to na hokejistech Kladna CYKLODEXTRINY 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 116 820px-Cyclodextrin_svg.png V molekule CYKLODEXTRINU může být absorbován ethanol (alkohol) a tak vzniká „alkohol v prášku“, který ve vodě uvolní alkohol DEXTRINY - SHRNUTÍ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 117 •PATRNĚ nejrozšířenější produkt modifikace škrobu •Hluboká chemická přeměna škrobu •Široká škála typů a použití •Dobře propracované kontinuální i diskontinuální technologie •Proces je používaný již minimálně od 19. století Acetylace škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 118 img693.jpg img694.jpg Vedlejší reakce snižující výtěžek Monofosfát škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 119 img695.jpg • Výsledkem je ANIONICKÝ ŠKROB s NÍZKÝM STUPNĚM SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), což stačí na dobrou rozpustnost zastudena • Souběžně může probíhat SESÍŤOVÁNÍ ŠKROBU, kde je ale vysoký STUPEŇ SUBSTITUCE (0,1 – 0,2 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě Zde je použit fosforečnan MONOSODNÝ! 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 120 Xantát škrobu img696.jpg Alkylétery škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 121 Karbamát škrobu img698.jpg img700.jpg Hydroxymetyléter škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 122 Karboxymetyléter škrobu img699.jpg img701.jpg img702.jpg Kyanoéter škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 123 Karboxymetyléter škrobu – reakce v ethanolu img703.jpg img704.jpg Kationtové škroby 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 124 img705.jpg + Kationtové škroby 2 - VÝROBA PAPÍRU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 125 škroby katio a anio v papírovině001.jpg Z CELULÓZY! škroby katio a anio v papírovině002.jpg Přídavek KATIONICKÉHO ŠKROBU zlepšuje retenci tzv. NULITNÍCH VLÁKEN, která pocházejí jak ze sběrového papíru, tak z odpadu při výrobě ANIONTOVÝ ŠKROB potřebuje k účinku kationt Al+3, obvykle z KAl(SO4)4 (kamenec hlinitodraselný) Sesíťované škroby 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 126 img706.jpg Sesíťované škroby 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 127 síťování škrobu trifosfátem sodným 001.jpg • Sesíťované škroby mají VYSOKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě) > zasypávací prášky • Souběžně může probíhat ANIONIZACE ŠKROBU, kde je ale NÍZKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), Zde je použit fosforečnan TRISODNÝ! Roubované & blokové kopolymery škrobů 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 128 img710.jpg img709.jpg img708.jpg Použití modifikovaných škrobů •Výroba a úpravy papíru •Potraviny •Textilní průmysl •Lepidla •Farmacie •Flokulanty při čištění vod •…………….. 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 129 Lepidla ze škrobů 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 130 škrob + NaOH.jpg lepidlo ze škrobu.jpg Obvykle se PRŮMYSLOVĚ používá směs bramborového a kukuřičného škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 131 Výrobu dextrinů asi dám do laborek Výrobu ŠKROBOVÉHO LEPIDLA asi také dám do laborek Příklad technologie výrobku ze škrobu ŠKROB NA PRÁDLO 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 132 Nativní škrob se musí vařit a proto jsou používány MODIFIKOVANÉ ŠKROBY img116.jpg BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU Na2SO4 – zvyšuje rozpustnost PEO (polyethylenový oxidovaný) vosk – proti shlukování při rozpouštění, regulace lepivosti při žehlení Může se přidat i PARAFÍNOVÝ VOSK > regulace lepivosti při žehlení Modřidlo, pro potlačení žlutého odstínu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 133 img117.jpg img118.jpg img119.jpg HEREROGENNÍ REAKCE > PROČ??? Běžná sušina škrobu 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 134 BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU BORAX se proto přidává do lepidla při výrobě VLNITÉ LEPENKY ŠKROBY JAKO BIODEGRADABILNÍ ADITIVA DO SYNTETICKÝCH TERMOPLASTŮ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 135 •VĚTŠINOU NUTNO „POPOHNAT“ termooxidací •Co jsem dělal já •LDPE fólie (až 40 % škrobu kukuřičného) – vzorek nemůžu najít •Části brokového střeliva •Vlákna - vzorek Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 136 PP skrob 1kx.jpg PP skrob 2kx.jpg Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 137 PP skrob 5kx b.jpg PP skrob 5kx M.jpg FIBRILACE PP vlákna TERMOPLASTICKÉ ŠKROBY •ZPRACOVÁNÍ TECHNOLOGIEMI PRO SYNTETICKÉ TERMOPLASTY, ale velmi náročné (zatím) •Nutno ale použít změkčovadla – voda & glycerol •Výrobky jsou BIODEGRADOVATELNÉ •Ve spojení s PŘÍRODNÍMI VLÁKNY (např. len) > BIODEGRADOVATELNÉ KOMPOZITY • • 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 138 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 139 Ewa Rudnik: Compostable Polymer Materials, ISBN: 978-0-08-045371-2 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB010.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 140 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB002.jpg TERMOPLASTICKÝ ŠKROB009.jpg NEJBĚŽNĚJŠÍ jsou VODA & GLYCEROL Škrob v práci konzervátora a restaurátora Typ škrobu nebo jeho derivátu Fyzikální forma Použití poznámka Nativní škrob Maz Rentoaláž Přídavek formalínu proti napadení plísněmi Emulgace s balzámy > vyšší lepivost Dextrin Roztok Lepidlo na papír a knihy (UMĚLÁ KLOVATINA) Křehké filmy > MĚKČENÍ GLYCERINEM NEBO MEDEM Dextrin Roztok Pojivo barev Nativní škrob Maz Pojivo barev (kvaš, tempera) Přídavek formalínu proti napadení plísněmi 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 141 SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 142 Skrob brambor 200x.jpg Skrob brambor 2kxb.jpg ŠKROB BRAMBOROVÝ NEVIDÍTE tam žádné ZVRÁSNĚNÍ POVRCHU, jako na kresbě (viz snímek 8). Asi proto, že tady nebyla zrna škrobu před snímkování vysušena. SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 143 ŠKROB BRAMBOROVÝ Skrob brambor 5kx.jpg Skrob brambor 10kx.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 144 ŠKROB BRAMBOROVÝ Skrob brambor 1kx M.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 145 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 2kx M.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 146 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 200x.jpg Skrob kukurice 1kx.jpg NEVIDÍTE tam žádné ZVRÁSNĚNÍ POVRCHU, jako na kresbě (viz snímek 8). Asi proto, že tady nebyla zrna škrobu před snímkování vysušena. SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 147 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 5kx.jpg Skrob kukurice 10kx.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 148 ŠKROB KUKUŘIČNÝ X BRAMBOROVÝ Skrob kukurice 1kx.jpg Skrob brambor 1kx b.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 149 ŠKROB KUKUŘIČNÝ X BRAMBOROVÝ Skrob kukurice 5kx.jpg Skrob brambor 5kx.jpg SEM škrobů – PŠENIČNÝ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 150 Pšeničný škrob SEM GOOGLE 05112017.jpg A zrna B zrna AGAR 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 151 agar 15012016.jpg AGAR & potravinářství • ČIŘENÍ ovocných šťáv • Zahušťovadlo AGAR & medicína Živná půda pro růst plísní a baktérií Agar consists of a mixture of agarose and agaropectin. Agarose, the predominant component of agar, is a linear polymer, made up of the repeating monomeric unit of agarobiose. Agarobiose is a disaccharide made up of D-galactose and 3,6-anhydro-L-galactopyranose. Agaropectin is a heterogeneous mixture of smaller molecules that occur in lesser amounts, and is made up of alternating units of D-galactose and L-galactose heavily modified with acidic side-groups, such as sulfate and pyruvate. Kyselina pyrohroznová 1024px-Pyruvic-acid-2D-skeletal.png Jiné užitečné polysacharidy 1 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 152 Tento druh jitrocele se pro farmakologické účinky semen pěstuje na plantážích např. v Indii, Brazílií, na Blízkém východě i na severu Afriky. Hlavní léčebnou látkou je rozpustná vláknina ve formě bezbarvého slizu který po zvlhnutí bobtná. Získává se z osemení které se ze suchých semen sdírá a mele na prášek, osemení tvoří asi čtvrtinu objemu semene. Je schopno absorbovat vodu a tím asi desetinásobně zvětšit svůj objem, nejčastěji se používá jako šetrné projímadlo. Jitrocel vejčitý (Plantago ovata, Psyllium plantago) je jednoletá rostlina, druh rodu jitrocel. Je jedním z mála jitrocelů který nepovažujeme za plevel, nýbrž za léčivku a je pěstován pro léčivé účinky semen. Jiné užitečné polysacharidy 2 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 153 img378.jpg arabinose.jpg glucose.jpg mannose.jpg xylose.jpg Jsou to HETEROPLYSACHARIDY PENTÓZY HEXÓZY 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 154 Stavební jednotka Strukturní jednotka 453px-Alginsäure_svg.png ALGINÁT Molar mass 10,000 – 600,000 img145.jpg Alginic acid is a linear copolymer with homopolymeric blocks of (1-4)-linked β-D-mannuronate (M) and its C-5 epimer α-L-guluronate (G) residues, respectively, covalently linked together in different sequences or blocks. 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 155 Alginate absorbs water quickly, which makes it useful as an additive in dehydrated products such as slimming aids, and in the manufacture of paper and textiles. It is also used for waterproofing and fireproofing fabrics, in the food industry as a thickening agent for drinks, ice cream and cosmetics, and as a gelling agent for jellies.[citation needed] Alginate is used as an ingredient in various pharmaceutical preparations, such as Gaviscon, in which it combines with bicarbonate to inhibit reflux. Sodium alginate is used as an impression-making material in dentistry, prosthetics, lifecasting and for creating positives for small-scale casting. Sodium alginate is used in reactive dye printing and as a thickener for reactive dyes in textile screen-printing.[citation needed] Alginates do not react with these dyes and wash out easily, unlike starch-based thickeners. As a material for micro-encapsulation.[7] Calcium alginate is used in different types of medical products including skin wound dressings to promote healing[8] and can be removed with less pain than conventional dressings.[ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 156 komplexa kationtu Ca+2 alginátem 05082017.jpg Komplexa kationtu Ca+2 alginátem – model „vejce v kartónu“ 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 157 Stavební jednotka Strukturní jednotka Chondroitin_Sulfate_Structure_NTP.png Chondroitin Jde o polysacharid složený z pravidelně se opakujících monomerů glukuronátu a N-acetylgalaktosaminu img139.jpg Chemical structure of one unit in a chondroitin sulfate chain. Chondroitin-4-sulfate: R1 = H; R2 = SO3H; R3 = H. Chondroitin-6-sulfate: R1 = SO3H; R2, R3 = H. Medicínský profil látky Mechanismus účinku Působí patrně galaktosamin vzniklý odbouráním polysacharidového řetězce, mechanismus účinku je pravděpodobně shodný s glukosaminem. K výstavbě chrupavky není využíván polysacharidový řetězec či jeho štěpy, ale jednotlivé monomery (vzhledem k výše uvedené biosyntéze proteoglykanů). Účinky Chondroitin sulfát patří mezi symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze.To znamená, že při dlouhodobém užívání (alespoň 2 měsíce) má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4-6 týdnech pravidelného užívaní. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné po 2-3 měsících užívání udělat další asi 2-3měsíční přestávku. Chondroitin sulfát též zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které při artróze dochází. Chondroitin 31. 10. 2018 158 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 GUAROVÁ GUMA - rostlinná guma 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 159 620px-Guaran_svg.png Chemically, GUAR GUM IS A POLYSACCHARIDE composed of the sugars galactose and mannose. The backbone is a linear chain of β 1,4-linked mannose residues to which galactose residues are 1,6-linked at every second mannose, forming short sidebranches. Zahušťovadlo do potravin, protože už při nízkých koncentracích má velkou viskozitu EXAKTNÍ HODNOCENÍ biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 160 biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 003.jpg biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 001.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 161 biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 002.jpg 31. 10. 2018 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2018 162 biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 004.jpg biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 005.jpg Všechny materiály jsou na bázi ŠKROBU!