BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
2/0/0. 30. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Eliška Lagová (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 12. 9. 8:00–9:40 A21/107, Po 19. 9. 8:00–9:40 A21/107, Po 26. 9. 8:00–9:40 A21/107, Po 3. 10. 8:00–9:40 A21/107, Po 10. 10. 8:00–9:40 A21/107, Po 17. 10. 8:00–9:40 A21/107, Po 24. 10. 8:00–9:40 A21/107, Po 31. 10. 8:00–9:40 A21/107, Po 7. 11. 8:00–9:40 A21/107, Po 14. 11. 8:00–9:40 A21/107, Po 21. 11. 8:00–9:40 A21/107, Po 28. 11. 8:00–9:40 A21/107, Po 5. 12. 8:00–9:40 A21/107, Po 12. 12. 8:00–9:40 A21/107, Po 19. 12. 8:00–9:40 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je uvést studenty do problematiky výživy a seznámit je se základními tématy z pohledu nutričního terapeuta. Studenti získají znalosti a dovednosti nejen v oblasti živin (makronutrienty, mikronutrienty, energie, voda), jejich významu a základů jejich metabolismu, ale rovněž v oblasti nutriční terapie jako profese a v oblasti odborných a profesních organizací v ČR a ve světě.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
a) charakterizovat základní živiny a jejich význam pro člověka
b) uvést základní výživová doporučení a pracovat s nimi
c) zařadit nutriční terapii do systému nelékařských zdravotnických profesí
d) jmenovat organizace působící v oblasti výživy v ČR a ve světě a určit, jaké informace by u nich získával
Osnova
  • Profese nutričního terapeuta, profesní organizace
  • Energie
  • Bílkoviny
  • Sacharidy
  • Vláknina
  • Tuky
  • Tekutiny
  • Vitaminy rozpustné v tucích
  • Vitaminy rozpustné ve vodě
  • Minerální látky – makroelementy
  • Minerální látky – stopové prvky
  • Výživová doporučení
  • Orientace v informacích o výživě
  • Výběr potravin a vývoj výživy člověka

    Data jednotlivých přednášek viz sylabus v interaktivní osnově.
Výukové metody
Interaktivní přednášky, diskuze k tématu, práce ve skupinách.
Metody hodnocení
Účast na přednáškách není povinná, nicméně je předpokladem k úspěšnému zvládnutí cvičení. Předmět je ukončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023.