BSVD021p Výživa a dietetika - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2024
Rozsah
2/0/0. 20. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Barbora Slanařová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Veronika Volavá (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející)
Garance
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 20. 2. 14:30–16:10 B11/327, Út 27. 2. 14:30–16:10 B11/327, Út 5. 3. 14:30–16:10 B11/327, Út 12. 3. 14:30–16:10 B11/327, Út 19. 3. 14:30–16:10 B11/327, Út 26. 3. 14:30–16:10 B11/327, Út 2. 4. 14:30–16:10 B11/327, Út 9. 4. 14:30–16:10 B11/327, Út 16. 4. 14:30–16:10 B11/327, Út 23. 4. 14:30–16:10 B11/327
Předpoklady
BSBC011p Biochemie a hematologie - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je připravit všeobecné sestry na výkon činností spojených s nutriční péčí, zejména pak na veškeré aktivity, kterými umožní efektivní spolupráci s nutričním terapeutem a/nebo nutricionistou.
Výstupy z učení
Absolvent/ka předmětu:
- si uvědomuje vlastní roli v multidisciplinárním týmu poskytujícím nutriční péči
- si uvědomuje význam prevence a léčby malnutrice u pacientů 
- bere ohled na individuální výživové potřeby a preference pacienta
- dokáže komunikovat o výživě jak s pacientem, tak s dalšími členy multidisciplinárního týmu
- zná dietní systém a nejběžnější dietní postupy
- orientuje se v základních principech podávání enterální a parenterální výživy
- umí provádět nutriční screening
- umí provádět monitoring stravy a vést záznamy ohledně výživy ve zdravotnické dokumentaci

Osnova
  • Základy výživy: B+S+T, význam, potravinové skupiny, voda

  • Systém nutriční péče ve zdravotnictví: Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče, nutriční tým, dietní systém, specifikace a použití diet

  • Role všeobecné sestry v nutriční péči: monitoring příjmu, intervence, komunikace

  • Malnutrice: důsledky, hodnocení, screening, GLIM kritéria

  • ONS, enterální a parenterální výživa: druhy, podávání, monitoring, mýty

  • Specifika nutriční péče: obezita, diabetes, eliminace, senioři, hojení ran, onkologie, gastroenterologie

  • Výživové potřeby ovlivněné světonázorem: problematika náboženství, veganství aj.

  • Multidisciplinární spolupráce: praktický nácvik se studenty nutriční terapie

Literatura
    povinná literatura
  • TĚŠÍNSKÝ, Pavel, František NOVÁK, Ivana PRAŽANOVÁ, Lucie RŮŽIČKOVÁ, Martina KARBANOVÁ, Martin KROBOT a Peter SZITÁNYI. Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. 2020. Věstník MZ ČR č. 10/2020 info
    doporučená literatura
  • Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
Výukové metody
přednáška, aktivní zapojení studentů do skupinových aktivit, praktický nácvik
Metody hodnocení
ústní zkouška spočívající v rozboru kazuistiky z pohledu všeobecné sestry
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2022, jaro 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/BSVD021p