BVCP0222p Potravinářská chemie II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
3/0/0. 45. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 15. 2. 13:00–14:40 A21/112, Út 22. 2. 13:00–14:40 A21/112, Út 1. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 8. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 15. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 22. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 29. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 5. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 12. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 19. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 26. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 3. 5. 13:00–14:40 A21/112, Út 10. 5. 13:00–14:40 A21/112, Út 17. 5. 13:00–14:40 A21/112, Út 24. 5. 13:00–14:40 A21/112
Předpoklady
BVCP0121p Potravinářská chemie I - p && BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinárních úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách. Po ukončení předmětu by student měl být schopen popsat a zhodnotit změny živin v potravinách během jejich výroby, zpracování, distribuce a servirování.
Výstupy z učení
Po ukončení předmětu je student schopen
- popsat složení potravin
- popsat změny probíhající při jejich zpracování.
Osnova
  • Volumetrie, gravimetrie. Extrakční metody. Chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie). Elektromigrační metody. Refraktometrie, polarimetrie. Optické metody (emisní spektrální analýza, atomová absorpční spektrometrie, molekulární absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření. Spektrometrie v infračervené oblasti. Fluorecenční analýza, nefelometrie. Základy NMR a hmotností spektrometrie. Elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemické rozpouštěcí analýza). Odběr a příprava vzorku k analýze Stanovení vody a sušiny. Stanovení písku a popela. Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení mikro a makroelementů. Stanovení základních nutrientů (aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy, tuky a lipidické frakce). Izolace, dělení a stanovení vitaminů. Izolace, frakcionace a stanovení těkavých látek. dělení a stanovení aditivních látek (konzervační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty). Izolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv. Izolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů. Zpracování a hodnocení výsledků analýzy. Zákonné předpisy a normy.
Literatura
    doporučená literatura
  • KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. 202 s. ISBN 9788073750367. 2007. info
    neurčeno
  • KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. 202 s. ISBN 9788073750367. 2007. info
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda. 132 s. ISBN 8086369072. 2003. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
závěrečný test 60 % + ústní zkouška
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2008, podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024.