BVMI0221 Mikrobiologie I

Lékařská fakulta
jaro 2010
Rozsah
2/4/0. 7 kr. Ukončení: k.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
Studenti se seznámí se základy mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků a dovedností v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet při práci v laboratořích podnikových, zdravotnických i hygienických.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Základní teoretický přehled o oboru s důrazem na partie související s potravinářstvím a pro potravinářství důležitými mikroorganismy.
Získání základních dovedností a dynamických stereotypů pro mikrobiologickou práci
Aplikace naučené látky ve speciálních tématech souvisejících s potravinářskou mikrobiologií a zdravotní prevencí.
Osnova
  • Praktická cvičení
  • V prvním semestru
  • jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno.
  • Témata
  • Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
  • Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
  • Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
  • Mikrobiální kultivace
  • Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
  • Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
  • Mikrobiologie syrového masa
  • Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
  • Mikrobiologie masných výrobků
  • Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
  • Stanovení inhibičních látek
  • Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
  • Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
  • Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
  • Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
  • Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
  • Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
  • Kvasinky a plísně
  • Přednášky v prvním semestru
  • Přednášky jsou zaměřeny zčásti na témata z obecné mikrobiologie a zčásti na ta speciální témata, která není možno zahrnout do praktických cvičení .
  • Témata
  • Předmět, význam a historie oboru
  • Biologická, biochemická charakteristika bakterií, ekologie
  • Výskyt bakterií
  • Význam pro člověka, potravinářství (pozitivní - negativní)
  • Patogenní bakterie
  • Viry
  • Parazité
  • Houbovité organismy
  • Praktická cvičení ve druhém semstru
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
  • Přednášky ve druhém semestru
  • Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí
  • Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladovaní a zpracování potravin.
  • Literatura
  • Studenti obdrží manuály praktických cvičení a zpracovaná témata přednášek. K doplnění vybraných partií obecné mikrobiologie je doporučována litaratura dle aktuální situace na trhu.
Literatura
  • Mikrobiologie
Výukové metody
přednáška a seminar
Metody hodnocení
test
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013.