BVOS0611 Odborná stáž - výroba a zpracování potravin

Lékařská fakulta
jaro 2024
Rozsah
40. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 23. 2. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 1. 3. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 8. 3. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 15. 3. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 22. 3. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 5. 4. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 12. 4. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 19. 4. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 26. 4. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 3. 5. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 10. 5. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 17. 5. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 24. 5. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže, Pá 31. 5. 7:00–12:00 Mimobrněnské stáže
Předpoklady
BVHP051p Hygiena potravin-před. && BVTP051p Nutriční toxikologie - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Odborná stáž je doplněním teoretických přenášek z předmětů Chemie potravin, Hygieny potravin, Toxikologie potravin, Potravin rostlinných a živočišných. Náplní odborné stáže je návštěva podniků na zpracování a výrobu různých druhů potravin, jako je např. zpracování obilovin, ovoce, zeleniny; zpracování masa a výroba masných výrobků; zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, konzervárenský průmysl a mrazírny.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- analyzovat nabízený sortimentu potravin a posoudit jejich vhodnosti pro zdravou i nemocnou populaci.
Osnova
  • Exkurze: pekárna, výroba masa a masných výrobků výrobna lahůdek, mlékárna, pivovar, výroba nelakoholických nápojů, sušárna mléka, zařízení stravovacích služeb,farma.
Literatura
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
  • DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
  • PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
Výukové metody
stáž
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
účast povinná,1 neúčast povolena na základě potvrzení lékaře, pokud potvrzení není, zajistí si student exkurzi individuálně v provozovně potravinářského podniku
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/BVOS0611