BZNT031p Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
1/0/0. 0. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (přednášející), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Sylva Šmídová, Ph.D. (přednášející), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 21. 9. až Čt 23. 11. Čt 10:40–13:10 343
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu: BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci. Student získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitaminů a minerálních látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích. Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnosti jejího ovlivnění.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- vyhodnotit energetickou rovnováhu organismu a možnosti jejího ovlivnění,
- vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu.
Osnova
  • 1. Sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky, stopové prvky 2. Energetická bilance, potravinová pyramida, 24 h recall, pitný režim 3. Výživa novorozence, kojence a dětí. Výživa v období dospívání, výživa v dospělosti 4. Výživa ve stáří 5. Poruchy příjmu potravy – obezita, mentální anorexie a mentální bulimie 6. Alternativní výživové způsob\ stravování, nemocniční dietní systém 7. Výživa nemocných, specifika výživy v resuscitační a intenzívní péči, parenterální výživa.
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran : lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 190 s. ISBN 9788087250211. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
písemný test s rozpravou
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.