MNAM081p Aplikovaná mikrobiologie - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2011
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 14:00–16:00 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování aplikované mikrobiologie student získá orientaci v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit – vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy, koření, mikrobiologii obalů, dokáže zhodnotit vliv obalů na mikrobiologické parametry potravin . Bude schopen průmyslové aplikace mikrobiologie HACCP z mikrobiologického pohledu Bude schopen aplikovat moderní metody v mikrobiologii – PCR, mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu a znát legislativu
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků Mikrobiologie poživatin rostlinného původu Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů Mikrobiologie masa a masných výrobků Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
kolokvium
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2013.