MNCH0721 Chirurgie I

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
2/0/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M. (přednášející)
Blanka Dvořáčková (pomocník)
Kateřina Grosche (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Eva Zahradníková (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.
Chirurgická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Tomáš Svoboda
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:00–14:40 A21/111
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat základní vědomosti z oboru chirurgie. V rámci přednášek a seminářů je kladen důraz na správnou identifikaci problémů chirurgického pacienta, znalost příčin, projevů, diagnostických a terapeutických postupů při vybraných, nejčastěji se vyskytujících onemocněních, náhlých a šokových stavech a poraněních, které jsou základním pilířem předmětu a důležitým aspektem pro pochopení potřeb pacientů s chirurgickým onemocněním. Obsah studia bude zaměřen na základní a specifickou ošetřovatelskou péči u pacientů s chirurgickým onemocněním (vyšetřovací metody, léčebné postupy, předoperační a pooperační péči, edukace, speciální péče o drény, péče o akutní a chronické rány a stomie). Součástí výuky je poznat náplň práce chirurgického pracoviště, ambulantní a lůžkové péče, jejich návaznost, spolupráce s praktickými lékaři a pracovišti ostatních oborů. Po absolvování předmětu bude student schopen rozpoznat příznaky jednotlivých chorob a v rámci své specializace také event. terapeuticky zasáhnout. Bude schopen u akutních stavů poskytnout kvalifikovanou první pomoc. Studijní předmět je koncipován jako prohlubující a rozšiřující vzhledem k náplni magisterského studia.
Osnova
  • 1.Koncepce oboru chirurgie. Hlavní úkoly chirurga. 2.Předoperační příprava, předoperační péče, komplikace. Obecná a zvláštní /specializovaná/ příprava nemocných k operaci. 3.Základní prevence pooperačních komplikací z hlediska jejich nejčastějších příčin. 4.Pojmy antisepse, asepse, dezinfekce, sterilizace. Operační sál, oddělení, příprava operačního pole, operatéra a jeho asistencí. 5.Anestézie. Podstata znecitlivění, fyziologie bolesti, tlumení bolesti. Chirurgie bolesti. Komplikace v průběhu narkózy a po ní. Intubace, demonstrace. 6.Základní informace o vnitřním prostředí a jeho kompenzaci po operačních výkonech v celkové anestézii. 7.Chirurgie hlavy. Úrazy hlavy a mozku. 8.Chirurgie štítné žlázy. 9.Onemocnění příštítných tělísek. 10.Chirurgie plic, mediastina. 11.Nádory mezihrudí, poranění hrudníku a nitrohrudních orgánů. 12.Chirurgie srdce. Mimotělní oběh, hypotermie, vady velkých cév a srdce, možnosti chirurgické léčby. Současné možnosti léčby ischemické choroby srdce, transplantace srdce, srdce a plic. 13. Chirurgie jícnu. 14. Chirurgie gastroduodena. Poranění žaludku, cizí tělesa žaludku, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 15. Chirurgie žlučníku a žlučových cest. Možnosti laparoskopických operací na žlučníku a žlučových cestách. 16. Chirurgie prsní žlázy. 17. Chirurgie jater.
Literatura
    doporučená literatura
  • SATINSKÝ, Igor, Eduard HAVEL, Roman BEZDĚK, Ivo HANKE, Marcela KÁŇOVÁ, Pavel KOHOUT, Jan MAŇÁK, Viktor MAŇÁSEK, Jan MATEK, František NOVÁK, Ivo NOVÁK, Martin OLIVERIUS, J POLEDNÍK, Michal ŠENKYŘÍK, Zuzana ŠERCLOVÁ, Pavel TĚŠINSKÝ, Libor URBÁNEK a Zdeněk ZADÁK. Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKV. Online. Rozhledy v chirurgii. Praha, 2018, roč. 97, S1, 10, s. 1-9. ISSN 1805-4579. [citováno 2024-04-24] info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. Online. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009. 542 s. ISBN 9788024728445. [citováno 2024-04-24] info
    neurčeno
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Online. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016. 422 stran. ISBN 9788088129035. [citováno 2024-04-24] info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. Online. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010. 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. [citováno 2024-04-24] info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I.. Online. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 184. ISBN 9788087250082. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Výuka probíhá v kombinované formě prezentací, výuky u lůžka pacientů, seminářů s diskusí nad jednotlivými tématy.
Metody hodnocení
Podmínkou pro udělení zápočtu je plná účast na všech seminářích.
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023.