MNCH0821s Chirurgie II - seminář

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno částečně online.
Vyučující
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M. (cvičící)
Blanka Dvořáčková (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Hana Půčková (pomocník)
Eva Zahradníková (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.
Chirurgická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 4. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 11. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 18. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 25. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 1. 4. 16:00–17:40 A21/112, Čt 8. 4. 16:00–17:40 A21/112, Čt 15. 4. 16:00–17:40 A21/112
Předpoklady
MNCH0721 Chirurgie I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je propojení teoretických znalostí z chirurgie s nutriční terapii, aby je student byl schopen použit v praxi.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student znát diagnostiku, léčebné a specializované nutriční postupy v chirurgii, bude schopen posoudit výživový stav klienta/pacienta a sestavit plán individuální nutriční péče pro klienty/pacienty a vyhodnotit účinnost individuálních nutričních postupů.
Osnova
  • 1.Obecné zásady perioperační výživy. 2.Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu. 3.Akcelerovaná pooperační rehabilitace (Fast Track). 4.Zvláštnosti výživy u pacientů v perioperačním období po výkonech v oblasti hlavy a krku. 5.Perioperační výživa v traumatologii. 6.Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT. 7.Baryatrie 8.Neodkladná první pomoc - kardiopulmonální resuscitace ( praktické nácviky)
Literatura
    doporučená literatura
  • SATINSKÝ, Igor, Eduard HAVEL, Roman BEZDĚK, Ivo HANKE, Marcela KÁŇOVÁ, Pavel KOHOUT, Jan MAŇÁK, Viktor MAŇÁSEK, Jan MATEK, František NOVÁK, Ivo NOVÁK, Martin OLIVERIUS, J POLEDNÍK, Michal ŠENKYŘÍK, Zuzana ŠERCLOVÁ, Pavel TĚŠINSKÝ, Libor URBÁNEK a Zdeněk ZADÁK. Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKV. Rozhledy v chirurgii. Praha, roč. 97, S1, 10, s. 1-9. ISSN 1805-4579. 2018. info
  • TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta. 743 stran. ISBN 9788020440648. 2018. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada. 542 s. ISBN 9788024728445. 2009. info
    neurčeno
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media. 422 stran. ISBN 9788088129035. 2016. info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. 2010. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi. 184. ISBN 9788087250082. 2010. info
Výukové metody
praktická výuka doplněná seminárními pracemi s diskusí
Metody hodnocení
vypracování seminární práce, 100 % účast
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.