MNHV0721p Hygiena výživy I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
1/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Šárka Busová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 10:45–12:25 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu student zná definice a legislativu ČR a EU užívanou v oboru Hygiena výživy, principy posuzování a hodnocení všech typů zdravotních rizik a principy zavádění systému HACCP do stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
Osnova
  • Definice pojmů (bezpečnost potravin, potravina, pokrm, stravovací služba a další)
  • Vývoj oboru, legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám
  • Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí, principy hodnocení
  • Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách
Literatura
    doporučená literatura
  • VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
  • VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
Záložky
https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNHV0721p!
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
povinná účast ve výuce s min. 80 %-ní účastí; jeden písemný test
Navazující předměty
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/jaro2013/MNHV0821p/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.