MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2016
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 9:30–11:10 A21/112
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing. xiv, 463. ISBN 9780854042845. 2008. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum. 528 s. ISBN 8096706497. 2004. info
Záložky
https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNHV0822p!
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu MNHV0721p Hygiena výživy I - přednáška a MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.