MNSP081 Souvislá praxe

Lékařská fakulta
jaro 2018
Rozsah
týdně 40 hodin, celkem 160 hodin. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
MUDr. Štěpán Tuček, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNPX0741 Praxe I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením.
Osnova
  • V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:

    1. Výživa dospělých - specializovaná nutriční péče
  • Vyhodnotit výsledky plošného nutričního screeningu a realizovat příslušná opatření
  • Zhodnotit výživový stav pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
  • Zhodnotit rizika vzniku malnutrice
  • Vytvořit plán specializované nutriční péče u pacienta s onemocněním vnitřních orgánů
  • Vytvořit edukační plán pro pacienta při propuštění do domácího prostředí
  • Edukovat rodinné příslušníky pacienta v domácí péči
  • Edukovat pacienta s vnitřním onemocněním o způsobu výživy v domácí péči
  • Edukovat pacienta o způsobu výživy před a po chirurgickém výkonu

    2. Výživa dospělých - výživa v těžkých stavech
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u pacientů v těžkých stavech
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
  • Doporučování změn způsobu podávání stravy
  • Sledování a vyhodnocování pitného režimu
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování jejího přijatého množství
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk pacienta
  • Provádění propočtů enterální výživy a nutriční podpory

    3. Výživa dospělých - komunitní nutriční péče
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro pacienty seniory
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk
  • Sledování pitného režimu pacienta/klienta
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy
  • Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory
  • Edukace seniorů v problematice výživy v komunitě i jedinců a rodinných příslušníků
  • Zpracování edukačního materiálu pro komunitu seniorů

    4. Výživa dospělých - onkologie
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u onkologických pacientů
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk
  • Sledování pitného režimu onkologického pacienta
  • Sledování přijmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy
  • Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory
  • Edukace onkologického pacienta a jeho rodinných příslušníků v problematice výživy při vzniklých komplikacích
  • Zpracování edukačního materiálu pro konkrétního onkologického pacienta

    5. Výživa dospělých - odborná praxe
  • Vyhodnocení nutričního stavu pacienta s různými onemocněními
  • Edukace pacienta s diabetem mellitem při první návštěvě v diabetologické ambulanci
  • Edukace pacienta s PEG o výživě před propuštěním do domácího prostředí
  • Edukace pacienta se stomií o výživě před propuštěním do domácího prostředí

    6. Výživa dětí - specializovaná nutriční péče
  • Vyhodnotit výsledky plošného nutričního screeningu a realizovat příslušná opatření
  • Zhodnotit výživový stav dětského pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
  • Zhodnotit rizika vzniku malnutrice
  • Vytvořit plán specializované nutriční péče u dětského pacienta s onemocněním vnitřních orgánů
  • Vytvořit edukační plán pro dětského pacienta při propuštění do domácího prostředí
  • Edukovat rodinné příslušníky dětského pacienta v domácí péči
  • Edukovat rodinné příslušníky dětského pacienta s vnitřním onemocněním o způsobu výživy v domácí péči
  • Edukovat rodinné příslušníky dětského pacienta o způsobu výživy před a po chirurgickém výkonu

    7. Výživa dětí - výživa v těžkých stavech
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u dětských pacientů v těžkých stavech
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů rodinným příslušníkům dětského pacienta
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
  • Doporučování změn způsobu podávání stravy
  • Sledování a vyhodnocování pitného režimu
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování jejího přijatého množství
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dětského pacienta
  • Provádění propočtů enterální výživy a nutriční podpory

    8. Výživa dětí - dětská onkologie
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u onkologických dětských pacientů
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dítěte
  • Sledování pitného režimu onkologického dětského pacienta
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování přijatého množství
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy
  • Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory
  • Edukace dítěte a osob o dítě pečujících v problematice výživy při vzniklých komplikacích u dětského onkologického pacienta
  • Zpracování edukačního materiálu pro konkrétního onkologického dětského pacienta

    9. Výživa dětí - odborná praxe
  • Vyhodnocení nutričního stavu dětských pacientů s různými onemocněními

    Tyto výkony budou prováděny v následujících pracovištích - Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice v Motole (Praha), Domov pro seniory Zastávka, Masarykův onkologický ústav.
Literatura
    doporučená literatura
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. Online. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. iv, 427. ISBN 9780880914673. [citováno 2024-04-24] info
  • Krause's food & the nutrition care process. Online. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227. ISBN 9781437722338. [citováno 2024-04-24] info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Online. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011. 57 s. ISBN 9788087250129. [citováno 2024-04-24] info
  • POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. Online. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. 223 s. ISBN 9788024723587. [citováno 2024-04-24] URL info
Výukové metody
stáž
Metody hodnocení
Podmínkou zápočtu je vypracovaní průběhu a hodnocení praxe včetně kazuistik
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: 4 týdny.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.