MNVD081p Výživa dětí I - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2022
Rozsah
1/0/0. 15. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
doc. MUDr. Dagmar Procházková, Ph.D. (přednášející)
Veronika Bradáčková (pomocník)
Libuše Darmovzalová (pomocník)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Petra Pavliňáková (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Dagmar Procházková, Ph.D.
Pediatrická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště dětské medicíny – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Pediatrická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště dětské medicíny – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 17. 2. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 24. 2. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 3. 3. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 10. 3. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 17. 3. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 24. 3. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 31. 3. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 7. 4. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 14. 4. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 21. 4. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 28. 4. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 5. 5. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 12. 5. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 19. 5. 8:00–9:40 PeK N04005, Čt 26. 5. 8:00–9:40 PeK N04005
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky výživy dětí v celém spektru věkových kategorií včetně výživy prekoncepčního období a s důrazem na novorozeneckou výživu a nutriční screening v pediatrii. Předmět prohloubí poznatky a rozšíří znalosti z klinické výživy potřebné k poskytování specializované nutriční péče u dětí(zejména u onemocnění GIT, specializované nutriční postupy a intervence u dětských pacientů s dědičnými poruchami metabolismu a neprospívajících dětí).
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student schopen na základě nabytých znalostí: •aplikovat způsoby vyšetření nutričního stavu dětského pacienta, •odebrat nutriční anamnézu a správně vyhodnotit, •popsat fyziologii metabolismu dítěte, •vyhodnotit a interpretovat výsledky vyšetření nutričního stavu a navrhovat účinný režim postupů a péče, •vyhodnotit individuální potřeby energie, •stanovovat a propočítávat energetickou potřebu ve vazbě na diagnózu a její vliv na nutriční potřebu dětského pacienta/klienta, •popsat diagnostiku, prevenci, léčebné a specializované nutriční postupy u jednotlivých onemocnění, •popsat odlišnosti při tvorbě nutričních doporučení u onkologicky nemocných dětí a charakteristické požadavky na úpravu stravy, •definovat veškeré dostupné prostředky enterální výživy, nutriční podpory a parenterální výživy, popsat jejich význam a možnosti využití v cílené léčbě, •sestavit jídelníčky dle nutričních požadavků, výběru potravin a technologické úpravy pokrmů u jednotlivých onemocnění a komplikací s nimi spojenými, •využívat systém monitorování a opakovaného sledování nutričního stavu, •vytvářet edukační materiály, edukovat dětského pacienta a jeho zákonného zástupce.
Osnova
  • 1.Hodnocení stavu růstu a stavu výživy 2.Výživa ženy během těhotenství a kojení 3.Kojení 4.Výživa dětí s nízkou porodní hmotností 5.Výživa v kojeneckém věku 6.Výživa batolete a dítěte předškolního věku 7.Výživa dítěte školního věku a adolescenci 8. Malnutrice v dětském věku 9.Alternativní výživa v dětském věku 10.Funkční potraviny ve výživě dětí 11.Výživa a riziko kardiovaskulárních onemocnění 12.Potravinové alergie 13.Výživa u jaterních onemocnění 14.Výživa u onemocnění pankreatu 15.Specializované nutriční postupy v dětské gastroenterologii 16.Výživa u cystické fibrózy 17.Výživa dětí s onemocněním ledvin a vývodných cest močových 18.Výživa u arteriální hypertenze 19.Výživa u malabsorpčního syndromu (Laktázová deficience, celiakie) 20.Výživa u dědičných poruch metabolismu 21.Výživa dětí a adolescentů s dyslipidemií 22.Enterální výživa 23.Parenterální výživa 24.Perorální dehydratace a realimentace při průjmových onemocněních 25.Specializované nutriční postupy v dětské chirurgii, výživa v pooperační péči
Literatura
    doporučená literatura
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
  • NEVORAL, Jiří. Praktická pediatrická gastroenterologie, hepatologie a výživa. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2013, 677 stran. ISBN 9788020428639. info
  • KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 148 s. ISBN 8024710390. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
    neurčeno
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Jana a Lidka LISÁ. Obezita v dětství a dospívání : terapie a prevence. 1. vyd. Praha: Galén, 2007, 239 s. ISBN 9788024614274. info
  • HENDRICKS, Kristy M. a Christopher DUGGAN. Manual of pediatric nutrition. 4th ed. Lewiston, NY: BC Decker, 2005, 850 p. ISBN 1550093088. info
  • ŠAMÁNEK, Milan a Zuzana URBANOVÁ. Prevence aterosklerózy v dětském věku. 1. vyd. Praha: Galén, 2003, 235 s. ISBN 8072622293. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024.