MNVS081p Výživa a pohybová aktivita I - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2023
Rozsah
1/0/0. 15. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Petr Loskot (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 14. 2. 16:00–17:40 C15/309, Út 21. 2. 16:00–17:40 C15/309, Út 28. 2. 16:00–17:40 C15/309, Út 7. 3. 16:00–17:40 C15/309, Út 14. 3. 16:00–17:40 C15/309, Út 21. 3. 16:00–17:40 C15/309, Út 28. 3. 16:00–17:40 C15/309, Út 4. 4. 16:00–17:40 C15/309, Út 11. 4. 16:00–17:40 C15/309, Út 18. 4. 16:00–17:40 C15/309, Út 25. 4. 16:00–17:40 C15/309, Út 2. 5. 16:00–17:40 C15/309, Út 9. 5. 16:00–17:40 C15/309, Út 16. 5. 16:00–17:40 C15/309, Út 23. 5. 16:00–17:40 C15/309
Předpoklady
MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat základní poznatky a informace o vztahu mezi příjmem stravy , stavem výživy, tělesnou zdatností a výkonem při soutěži tj. seznámit se s oborem sportovní výživa.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu budou studenti schopni nutriční poradenské činnosti u sportujících jedinců na rekreační nebo vrcholové úrovni.
Osnova
  • 1. týden: Organizační záležitosti, Úvod do výživy v silových sportech: Výpočet energetické potřeby
  • 2. týden: Příjem bílkovin v silovém sportu
  • 3. týden: Příjem sacharidů a tuků v silovém sportu
  • 4. týden: Doplňky stravy v silovém sportu
  • 5. týden: Úvod do výživy ve vytrvalostních sportech: Energetická bilance, sacharidy ve vytrvalostním sportu
  • 6. týden: Bílkoviny a tuky ve vytrvalostním sportu
  • 7. týden: Low-carb/Keto vs. Low-fat a vliv na sportovní výkon
  • 8. týden: Doplňky stravy a hydratace u vytrvalostních sportů
  • 9. týden: Redukce hmotnosti a nabírání u sportovců, problematika Female Athlete Triad a RED-S
  • 10. týden: Děti a senioři a výživa ve sportu, doplňky stravy u dětí a seniorů
  • 11. týden: Praktická hodina: Ukázkové výpočty a nastavování živin a suplementace u sportovců
  • 12 týden: Samostatná práce: Příprava jídelníčku na zápočet
  • 13. týden: Samostatná práce: Příprava jídelníčku na zápočet
  • 14. týden: Prezentace a obhajoba jídelníčků
  • 15. týden: Test znalostí před zkouškou
Literatura
    doporučená literatura
  • KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 2., upravené vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2022, 115 s. ISBN 978-80-280-0173-5. info
    neurčeno
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 9788024620640. info
  • NSCA's guide to sport and exercise nutrition. Edited by Bill I. Campbell - Marie A. Spano. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2011, viii, 311. ISBN 9780736083492. info
  • SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon : správně načasovaný jídelníček. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 240 s. ISBN 9788024738475. info
  • SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Nutrient timing for peak performance. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, ix, 237. ISBN 9780736087643. info
  • Physical activity and obesity. Edited by Claude Bouchard - Peter T. Katzmarzyk. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, xxi, 409. ISBN 9780736076357. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
Výukové metody
přednášky, praktické úkoly (tvorba jídelníčků, výpočet energie a základních živin, časování stravy, správné zařazení doplňků stravy)
Metody hodnocení
1) Praktické vypracování jídelníčku -zápočet 2) Znalostní test na konci semestru před zkouškou (nemá vliv na hodnocení) 3) Ústní zkouška z předmětu Výživa a pohybová aktivita I.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2024.