MNVS081p Nutrition for Execise and Sports Perfomance I - lecture

Faculty of Medicine
spring 2023
Extent and Intensity
1/0/0. 0 credit(s). Type of Completion: -.
Taught in person.
Teacher(s)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Petr Loskot (lecturer), MVDr. Halina Matějová (deputy)
Ing. Veronika Išová (assistant)
MVDr. Halina Matějová (assistant)
Ing. Kateřina Novohradská (assistant)
Guaranteed by
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Department of Physical Education and Health Education – Faculty of Education
Supplier department: Department of Public Health – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Timetable
Tue 14. 2. 16:00–17:40 C15/309, Tue 21. 2. 16:00–17:40 C15/309, Tue 28. 2. 16:00–17:40 C15/309, Tue 7. 3. 16:00–17:40 C15/309, Tue 14. 3. 16:00–17:40 C15/309, Tue 21. 3. 16:00–17:40 C15/309, Tue 28. 3. 16:00–17:40 C15/309, Tue 4. 4. 16:00–17:40 C15/309, Tue 11. 4. 16:00–17:40 C15/309, Tue 18. 4. 16:00–17:40 C15/309, Tue 25. 4. 16:00–17:40 C15/309, Tue 2. 5. 16:00–17:40 C15/309, Tue 9. 5. 16:00–17:40 C15/309, Tue 16. 5. 16:00–17:40 C15/309, Tue 23. 5. 16:00–17:40 C15/309
Prerequisites (in Czech)
MNKV0721c Community nutrition and health
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The aim of the course is to acquire basic knowledge and information on the relationship between diet intake, nutritional status, physical fitness and performance in competition, ie to become familiar with the field of sports nutrition.
Learning outcomes
At the end of this course the students will be able to advisory work for individuals in sport for recreation or elite level.
Syllabus
  • 1. týden: Organizační záležitosti, Úvod do výživy v silových sportech: Výpočet energetické potřeby
  • 2. týden: Příjem bílkovin v silovém sportu
  • 3. týden: Příjem sacharidů a tuků v silovém sportu
  • 4. týden: Doplňky stravy v silovém sportu
  • 5. týden: Úvod do výživy ve vytrvalostních sportech: Energetická bilance, sacharidy ve vytrvalostním sportu
  • 6. týden: Bílkoviny a tuky ve vytrvalostním sportu
  • 7. týden: Low-carb/Keto vs. Low-fat a vliv na sportovní výkon
  • 8. týden: Doplňky stravy a hydratace u vytrvalostních sportů
  • 9. týden: Redukce hmotnosti a nabírání u sportovců, problematika Female Athlete Triad a RED-S
  • 10. týden: Děti a senioři a výživa ve sportu, doplňky stravy u dětí a seniorů
  • 11. týden: Praktická hodina: Ukázkové výpočty a nastavování živin a suplementace u sportovců
  • 12 týden: Samostatná práce: Příprava jídelníčku na zápočet
  • 13. týden: Samostatná práce: Příprava jídelníčku na zápočet
  • 14. týden: Prezentace a obhajoba jídelníčků
  • 15. týden: Test znalostí před zkouškou
Literature
    recommended literature
  • KUMSTÁT, Michal and Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi (Sports nutrition in training and competition). 2., upravené vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2022, 115 pp. ISBN 978-80-280-0173-5. info
    not specified
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 9788024620640. info
  • NSCA's guide to sport and exercise nutrition. Edited by Bill I. Campbell - Marie A. Spano. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2011, viii, 311. ISBN 9780736083492. info
  • SKOLNIK, Heidi and Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon : správně načasovaný jídelníček. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 240 s. ISBN 9788024738475. info
  • SKOLNIK, Heidi and Andrea CHERNUS. Nutrient timing for peak performance. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, ix, 237. ISBN 9780736087643. info
  • Physical activity and obesity. Edited by Claude Bouchard - Peter T. Katzmarzyk. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, xxi, 409. ISBN 9780736076357. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
  • MANDELOVÁ, Lucie and Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
Teaching methods
lectures
Assessment methods
1) Praktické vypracování jídelníčku -zápočet 2) Znalostní test na konci semestru před zkouškou (nemá vliv na hodnocení) 3) Ústní zkouška z předmětu Výživa a pohybová aktivita I.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 15.
The course is also listed under the following terms Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013, Spring 2014, Spring 2015, Spring 2016, Spring 2017, Spring 2018, spring 2019, spring 2020, spring 2021, spring 2022, spring 2024.
  • Enrolment Statistics (spring 2023, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2023/MNVS081p