CORE052 Kulturní dějiny piva

Filozofická fakulta
jaro 2023
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Libor Zajíc (přednášející)
Garance
prof. PhDr. Martin Wihoda, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta
Rozvrh
Út 12:00–13:40 Scala
Předpoklady
Kurz je otevřen pro všechny studenty Masarykovy univerzity s tvůrčím přístupem k poznání a životu.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 520 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 290/520, pouze zareg.: 1/520, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/520
Cíle předmětu
Cílem kurzu je představit pivo jako kulturní fenomén, který měl značný význam na formování společenských struktur. Pivní kultura proto bude představena z pohledu různých, zejména humanitních oborů. Přednášky budou profilovány tematicky a budou založeny na původním vědeckém výzkumu. Zároveň bude cyklus reflektovat historii a současnost pivní kultury v obecném, středoevropské rozměry přesahujícím kontextu s důrazem na rozmanitost různých poznávacích přístupů. Součástí kurzu bude diskuse mezi přednášejícími a posluchači.
Výstupy z učení
Absolvent kurzu bude schopen netradičním způsobem uvažovat o hodnotách, které formovaly moderní národy. Bude seznámen s různými metodami výzkumu a získá přehled o proměnách pivní kultury.
Osnova
  • 1, Úvodní hodina. Seznámení s tématem, podobou kurzu, základní literaturou a způsobem ukončení.
  • 2, Pivo a jeho místo ve společnosti. Diskuzní hodina. Sládek Aleš Dvořák, majitel pivnic Lukáš Provazník, filozof Radim Brázda, historik Libor Zajíc a biotechnolog Jaromír Fiala.
  • 3, Tematizace piva ve starší literatuře. Přednáška bohemistky. Prof. PhDr. Michaela Soleiman pour Hashemi, CSc., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 4, Jenom holbičku pro mou opičku. Pivo a hospoda v kramářských písních. Přenáška bohemistky. Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 5, Pivo v českém filmu: formální analýza. Přednáška filmových vědkyň. Doc. PhDr. Kateřina Svatoňová, Ph.D., Katedra filmových studií, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a doc. Mgr. Libuše Heczková, Ph.D., Ústav české literatury a komparatistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
  • 6, Hostinská zařízení očima etnologa. Přednáška etnologa. PhDr. Karel Altman, CSc., Etnologický ústav Akademie věd.
  • 7, Pití piva za hranicemi Evropy? Společná konzumace potravin a nápojů v kulturních a náboženských kontextech Asie. Přednáška religionistky a kulturní antropoložky. Mgr. Jana Valtrová, Ph.D., Ústav religionistiky, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 8, Výzkumné aktivity na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Přednáška biotechnoložky. RNDr. Dagmar Matoulková, PhD., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.
  • 9, Pivo v kontextu nacionalismu a politického extremismu: vybrané aspekty. Přednáška politologa. Prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D., Katedra politologie, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
  • 10, Pivo jako objekt přeshraniční spolupráce na příkladu Česka a Německa. Přednáška politologa. Doc. Mgr. Lukáš Novotný, M.A., Dr. phil., Katedra politologie, Filozofická fakulta Univerzity J. A. Purkyně.
  • 11, Pivo a hospody v českém prostředí optikou sociologického výzkumu. Přednáška sociologa. PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D., Katedra sociologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
  • 12, Pivo ve stravovacím systému českých zemí 1945-1970. Přednáška historika. Doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D., Masarykův ústav a archiv AV ČR.
  • 13, Pivní kultura a rozmanitost v současném světě. Přednáška historika. Mgr. Libor Zajíc, Historický ústav, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
Literatura
  • Orosené dějiny. Edited by Martin Veselý. Vydání první. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2019, 398 stran. ISBN 9788075611680. info
  • The geography of beer : regions, environment, and societies. Edited by Mark Patterson - Nancy Hoalst-Pullen. Dordrecht: Springer, 2014, xiii, 212. ISBN 9789400777866. info
  • Drinking cultures : alcohol and identity. Edited by Thomas M. Wilson. New York: Berg, 2005, xv, 281. ISBN 1859738680. URL info
  • ZÍBRT, Čeněk. Z historie piva. Edited by Klára Pilíková. Vyd. v tomto výboru 1. V Praze: Vyšehrad, 2013, 279 s. ISBN 9788074293399. info
  • Beer and brewing in medieval culture and contemporary medievalism. Edited by John A. Geck - Rosemary O’Neill - Noelle Phillips. Cham, Switzerland: Palgrave Macmillan, 2022, xvii, 407. ISBN 9783030946197. info
Výukové metody
Přednášky, diskuze, samostatná četba, exkurze.
Metody hodnocení
Zápočet ve formě online testu. Všechny otázky budou reflektovat témata probraná během přednášek.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2024, jaro 2025.