ETBB123 Víno jako kulturní fenomén

Filozofická fakulta
jaro 2019
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. et Mgr. Eva Chovancová (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová
Dodavatelské pracoviště: Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Rozvrh
každé liché pondělí 14:00–15:40 J31
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s historií pěstování révy ve světě a na území České republiky. Student bude zároveň srozuměn s pracovním postupem výroby vína s dalšími socio-kultunírmi jevy, které jsou s vinasřtvím spojovány (folklor, lidové stavitelství).
Výstupy z učení
Student bude schopen se po absolvování předmětu:
-orientovat v literatuře věnující se problematice historie vína
-orientovat v historických pramenech k tématu
-absolvovat terénní výzkum k tématu
-pracovat s oborovým časopisem Vinařský obzor
-popsat historické milníky ve vývoji vinařství
-popsat změny vinařství v průběhu 20. století
-identifikovat tradiční jevy, které josu spojovány s vínem
-porozumět každodennosti vinařů
-popsat celý proces pěstování a výroby vína
Osnova
  • -Základní pojmy a výroba vína
  • -Literatura a prameny
  • -Dějiny vína
  • -Vinařství v českých zemích
  • -Vinařské stavby
  • -Vinařský folklor
  • -Vinařská legislativa
Literatura
    povinná literatura
  • JOHNSON, Hugh. Příběh vína. Translated by Vilém Beran. Vyd. 1. [Praha]: Slovart, 2008, 256 s. ISBN 9788073910631. info
  • FROLEC, Václav. Tradiční vinařství na Moravě. Vyd. 1. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1974, 256 s. URL info
  • SMUTNÁ, Kateřina. K dějinám a současnosti moravského vinařství : výběrová bibliografie z knižních fondů jihomoravských archivů. Brno: Pro Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 130 s. ISBN 8023934600. info
  • FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
    neurčeno
  • FROLEC, Václav. Jihomoravské vinohradnictví : [tradice a současnost]. 2. přeprac. vyd. Brno: Blok, 1984, 218 s. info
  • POKORNÝ, Pavel. Tradiční vinařství na Moravě. Illustrated by Rostislav Pospíšil. 2., upr. vyd. Mikulov: Regionální muzeum v Mikulově, 2013, 94 s. ISBN 9788085088434. info
  • SMUTNÁ, Kateřina. Prameny k dějinám vinařství na Moravě : tematický soupis z archivních fondů Moravského zemského archivu v Brně, Státních okresních archivů Brno-venkov se sídlem v Rajhradě, Břeclav se sídlem v Mikulově, Hodonín, Uherské Hradiště,. Brno: Pro Orionreal, s.r.o., Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 233 s. ISBN 8023935445. info
Výukové metody
Přednášky a terénní výzkum.
Metody hodnocení
Aktivní účast, terénní výzkum a tvorba bibliografie.
Informace učitele
Pro absolvování předmětu bude nutné sestavit bibliografii jednoho ročníku časopisu Vinařský obzor (odevzdání během semestru) a v rámci terénního výzkumu zaznamenat a přepsat rozhovor s vinařem (odevzdat během zkouškového období na kolokviu v termínu, na který se student přihlásí).
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován jednorázově.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2019/ETBB123