ETB_48 Hostinská zařízení v proměnách času

Filozofická fakulta
podzim 2017
Rozsah
2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Karel Altman, CSc. (přednášející)
Garance
prof. PhDr. Richard Jeřábek, DrSc.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová
Rozvrh
Po 7:30–9:05 J31
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Historie a každodenní život hostinských podniků v českých zemích, jejich vývoj od středověku do současnosti. Podstata a funkce hostinských zařízení různých typů - středověkých šenků, cechovních hospod, herberků, zájezdních hospod, pivovarských pivnic, výletních hostinců, kaváren atd. Význam hostinců a hospod v každodenním životě obyvatel města a vesnice. Krčmářství a hostinství jako významná profese ve městě i na venkově. Hostince a hospody jako místa občerstvení, ale i společenské komunikace, trávení volného času, zábavy a hry, kulturní vyžití i rozvíjení českého národního hnutí.
Informace učitele
Doporučená literatura:
K. Altman: Krčemné Brno. Brno 1993.
K. Altman: Podíl působení hostinců na rozvoji české národní společnosti v Brně od poloviny 19. století. Český lid 81, 1994, s. 295-305.
Hospody a pivo v české společnosti. Praha 1997.
Z. Winter: Kulturní obraz českých měst I. a II. Praha 1890 a 1892.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován jednorázově.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, jaro 2006, jaro 2010.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2017/ETB_48