JSB080 E-KURZ: Balkan Grill - střípky z balkánské kuchyně

Filozofická fakulta
jaro 2022
Rozsah
online kurz v rozsahu 30 hodin (studium z e-learningových osnov a literatury k předmětu), 2 hodiny příprava výstupu k ukončení předmětu. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučováno online.
Vyučující
doc. Mgr. Elena Krejčová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Dominika Kubišová (přednášející)
Mgr. Pavel Pilch, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Elena Krejčová, Ph.D.
Ústav slavistiky – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: doc. Mgr. Elena Krejčová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav slavistiky – Filozofická fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 150 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 26/150, pouze zareg.: 6/150, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/150
Jiné omezení: VÝJIMKY ZE ZÁPISU NEBUDOU UDĚLOVÁNY, NEŽÁDEJTE O NĚ!
Mateřské obory/plány
předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s gastronomií Balkánského poloostrova, přiblížit specifika národních a regionálních kuchyní jednotlivých balkánských států. Předmět zároveň zasazuje kulinární zvyklosti do kontextu geografického, historického, antropologického a etnografického.
Osnova
  • 1. Balkán - křižovatka civilizací a gastronomie 2. Burek - král balkánského pečiva. Obřadní chléb na Balkáně - folklór a rituál, iniciace a sváteční použití 3. Balkánské dezerty - sladká zastavení. Vlivy Orientu. 4. Balkánská masová jídla - Vítejte na Balkáně, masožravci! Křesťanská a muslimská kultura v přípravě masa 5. Balkánské saláty. Balkánská tržiště - historie, specifika 6. Balkánské nápoje - Rakiji znáte. A co dál? Balkánské pivovarnictví a české vlivy, česko-jihoslovanské vztahy. Jarní svátek Trifon Zarezan a balkánské vinařství 7. Balkánské polévky - Polévka je grunt! Klášterní stravování, svátek kurban 8. Balkánské nápoje - Zábavné i bez alkoholu. Dobová reklama stravovacích zařízení, potravin a nápojů na Balkáně. 9. Balkánské pomazánky. Balkánské kuchařky v minulosti a dnes 10. Gastronomie s vůní moře 11. Vánoce a Velikonoce na Balkáně - co se jedlo dřív a co jíme dnes. Sváteční kuchyně, tradice, rituály 12. Káva na Balkáně. Vyhlášené balkánské kavárny v minulosti a dnes. Tabák a tradice jeho pěstování na Balkáně, tabákové výrobky 12. Makedonské speciality - tavče gravče. Jídlo a hudba na Balkáně. Češi a Slováci na Balkáně - česko-jihoslovanské styky
Literatura
  • Karpatský, Dušan. Jugoslávská kuchyně. Avicenum, Zdravotnické nakladatelství, Praha 1988
  • Krákorová, Daniela, Komatović, Aleksandar. Balkánská kuchyně. Grada, Praha 2002
  • Kănčeva, Nevjana. Balkanskata kuchnja. Kolchida, Sofia 2016
  • Genew-Puhalewa, Iliana. Bałkańskie zapiski kuchenne 1. Bułgarska kuchnia jarska w przepisach i komentarzach. Kraków: Atropos, 2006
  • Genew-Puhalewa, Iliana. Bałkańskie Zapiski Kuchenne 2. Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach. Kraków: Atropos, 2009
  • Bogdanov, Kiril. Bălgarska kuchnja. Kibea, Sofia 2005
  • Berovska, Ivanka, Berovski, Kiril. Bulharská vína – Cesty za vínem. Praha: Grada Publishing 2003
  • Škodrova, Albena. Soc gurme. Kurioznata kuchnja v NRB. Žanet 45, Sofia 2014
  • Šifler-Petkova, Petja. 111 recepti okolo sveta. Impuls, Sofia 2009
Výukové metody
samostudium interaktivní osnovy; 1 online test týdně
Metody hodnocení
1 elektronický závěrečný test; 1 projekt - do odevzdávárny předmětu student odevzdá wordovský soubor s receptem jím připraveného balkánského jídla spolu s fotografií hotového pokrmu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2021, jaro 2023.