NJI_25 Stilistik I

Filozofická fakulta
jaro 2014
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. PhDr. Jiřina Malá, CSc. (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Jiřina Malá, CSc.
Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky – Filozofická fakulta
Rozvrh
St 7:30–9:05 G24
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen: porozumět základům a vývoji stylistiky a vysvětlit základní stylistické pojmy
interpretovat stylistické prostředky a figury
Osnova
  • Schwerpunkte:
  • Theoretische Grundlagen: Wesen und Gegenstand der Stilistik, Entwicklung der Stilistik, Stand der stilistischen Forschung, Beziehung der Stilistik zu anderen Disziplinen
  • Stilistische Grundbegriffe: Stilauffassungen und Stildefinitionen, Stilebenen und Stilfärbungen
  • Mikro- und Makrostilistik: Stilelemente, Stilfiguren, Stilzüge, Stilverfahren
  • Funktionalstilistik, Charakterisierung einzelner Kommunikationsbereiche
Literatura
  • Sandig, Barbara: Textstilistik des Deutschen. Berlin - New York 2006.
  • Lenk, Hartmut E.H.: Praktische Textsortenlehre. Ein Lehr- und Handbuch der professionellen Textgestaltun. Helsinki 1993.
  • MALÁ, Jiřina. Einführung in die deutsche Stilistik. Skriptum. 2. rozšířené vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2003, 155 s. skriptum. ISBN 80-210-3267-7. info
Výukové metody
1 hodina přednášky, 1 hodina seminář
Metody hodnocení
Předmět je ukončen zkouškou. Požadována je písemná stylistická analýza předloženého textu zaměřená na stylové prvky a figury.
Vyučovací jazyk
Němčina
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022.