MV608K Právo obchodních společností

Právnická fakulta
jaro 2010
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc. (přednášející)
JUDr. Jaromír Kožiak, Ph.D. (pomocník)
doc. JUDr. Jan Lasák, LL.M., Ph.D. (pomocník)
Garance
prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.
Katedra obchodního práva – Právnická fakulta
Kontaktní osoba: Bc. Gabriela Medková
Rozvrh
Po 13:30–15:00 030
Předpoklady
! MV608Zk Pr. obch. spol.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 80 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/80, pouze zareg.: 0/80
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti prohlubují svoje znalosti úpravy obchodních společností, zvyšují porozumění této úpravě, jsou schopni orientovat se v textu předpisů a řešit jednoduché případy.
Osnova
  • právní úprava obchodních společností (obecná problematika, drugy společností)
  • veřejná obchodní společnost
  • Komanditní společnost
  • Společnost s ručením omezeným (změna společenské smlouvy, ustanovení jednatelů, obchodní podíly)
  • Akciová společnost (úprava akcií jako cenných papírů, vznik, postavení společníků, orgány akciových společností)
Literatura
  • ELIÁŠ, Karel, Miroslava BARTOŠÍKOVÁ a Jarmila POKORNÁ. Kurs obchodního práva. Právnické osoby jako podnikatelé. / Karel Eliáš, Miroslava Bartošíková, Jarmila Pokorná a kolektiv. 5. vyd. Praha: C.H. Beck, 2005, xxxvi, 617. ISBN 8071793914. info
Výukové metody
Výuka probíhá ve formě přednášek jednou týdně. V rámci přednášek jsou diskutovány i konkrétní příklady a aplikační problémy.
Metody hodnocení
Výuka předmětu je zakončena kolokviem.Studenti prokazují úroveň svých znalostí v dialogu s vyučujícím. Hodnocení provádí vyučující podle správnosti a úplnosti odpovědí.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023.