Bi5710 Mikrobiologie

Přírodovědecká fakulta
podzim 2015
Rozsah
2/0/0. 2 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Šárka Nevolová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martina Damborská (pomocník)
Mgr. Eva Šebestová, Ph.D. (pomocník)
Garance
prof. Mgr. Jiří Damborský, Dr.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Šárka Nevolová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
Út 7:00–8:50 B11/205
Předpoklady
Zkouška z organické chemie a biochemie nebo základní kurz chemie, který obsahuje organickou chemii a biochemii.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Absolventi kurzu si osvojí základní pojmy a principy z obecné a aplikované mikrobiologie, včetně virologie. Absolventi jsou schopni rozlišit a srovnat prokaryota a eukaryota, porovnat archebakterie a bakterie. Jsou schopni vyjmenovat vlastnosti a vysvětlit funkce struktur vyskytujících se v bakteriální buňce. Odlišují fotosyntetické, chemoautotrofní a heterotrofní bakterie podle toho, jak získávají energii. Jsou schopni demonstrovat význam bakterií jako patogenů a popsat význam bakterií v průmyslu i v prostředí. Absolventi kurzu jsou schopni jmenovat nejdůležitější eukaryotické mikroorganismy a doplnit jejich zástupce, identifikovat jejich strukturní a fyziologické zvláštnosti a ukázat jejich praktický význam.
Osnova
  • 1. Úvod do studia mikrobiologie - doporučená literatura, informace k výuce, historie mikrobiologie. 2. Bakterie - tvar, chemické složení a stavba bakteriální buňky, sporulace, množení bakterií. 3. Fyziologie růstu bakteriální populace - růst bakterií v uzavřeném a otevřeném systému, růstová křivka bakterií, tvorba biofilmu, vliv fyzikálních a chemických faktorů (včetně antibiotik) na bakteriální buňku. 4. Výživa a metabolismus bakterií - zdroj C, N, S, P, růstové faktory, zdroje energie, transport látek. 5. Metabolismus bakterií - energetický metabolismus chemoorganotrofů, chemolitotrofů a fototrofů, anabolismus bakterií - biosyntéza malých molekul a makromolekul, regulace metabolismu. 6. Genetika bakterií - bakteriální chromozom, plazmidy, exprese genu, replikace, transkripce, translace, změny genomu bakterií - rekombinace, mutace a oprava DNA, přenos genetické informace - transformace, transdukce, konjugace. 7. Nejvýznamnější zástupci bakterií a jejich význam - bakterie jako původci onemocnění, průmyslově významné bakterie, význam bakterií v prostředí. 8. Sinice - velikost a stavba jejich buňky, rozmnožování, symbióza sinic, toxiny sinic, nejdůležitější zástupci a jejich význam. 9. Archea - zvláštnosti buňky archeí, extremofilové, archea produkující methan. 10. Kvasinky - chemické složení a stavba buňky kvasinek, rozmnožování a životní cyklus, patogenní kvasinky, průmyslově významné kvasinky, výskyt v přírodě. 11. Vláknité houby - velikost a stavba jejich buňky, rozmnožování a životní cyklus, nejvýznamnější zástupci a jejich význam. 12. Viry a priony - struktura a stavba virových částic, chemické složení, životní cyklus virů, živočisné, rostlinné viry, bakteriofágy, závažná virová onemocnění.
Literatura
    doporučená literatura
  • BEDNÁŘ, Marek. Lékařská mikrobiologie : bakteriologie, virologie, parazitologie. Online. 1. vyd. Praha: Marvil, 1996. 558 s. [citováno 2024-04-23] info
  • KAPRÁLEK, František. Základy bakteriologie. Online. Praha: Karolinum, 2000. 241 s. ISBN 8071848115. [citováno 2024-04-23] info
  • NĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. Online. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993. 233 s. ISBN 8021008172. [citováno 2024-04-23] info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Online. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002. 363 s. ISBN 8020010246. [citováno 2024-04-23] info
  • VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná.. Online. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001. 247 s. ISBN 80-902896-2-2. [citováno 2024-04-23] info
  • VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie speciální. Online. 1. vyd. Brno: NEPTUN, Březová 18, 637 00 Brno, 2003. 495 s. ISBN 80-902896-6-5. [citováno 2024-04-23] info
  • WILLEY, Joanne M., Linda SHERWOOD a Christopher J. WOOLVERTON. Prescott's principles of microbiology. Online. Edited by Lansing M. Prescott. 1st ed. Boston: McGraw-Hill Higher Education, 2009. xiv, 847. ISBN 9780071283670. [citováno 2024-04-23] info
Výukové metody
Přednáška
Metody hodnocení
Závěrečné hodnocení kurzu bude vycházet z aktivity v průběhu semestru a z úspěšně absolvované zkoušky. Průběžné testy se budou skládat z 10 otázek hodnocených 10 body. O termínu dvou průběžných testů budou studenti informováni v předstihu e-mailem a ústním sdělením na přednášce. Závěrečná zkouška bude písemná a bude se skládat z 30 testových otázek hodnocených 30 body. K úspěšnému zvládnutí předmětu je potřeba dosáhnout alespoň 25 bodů, za předpokladu, že student získá alespoň 18 bodů ze závěrečné zkoušky.
Navazující předměty
Informace učitele
Výuka v tomto rozsahu je určena pro studenty oborů biochemie a chemie konzervování a dalším zájemcům z jiných oborů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2007 - akreditace, podzim 2010 - akreditace, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2011 - akreditace, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.