Bi6620c Mikroskopické houby - cvičení

Přírodovědecká fakulta
jaro 2023
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Monika Laichmanová, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Monika Vítězová, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Monika Vítězová, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Jiřina Kučerová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
Bi6620c/01: Po 14:00–15:50 E25/111, M. Laichmanová
Bi6620c/02: Po 16:00–17:50 E25/111, M. Laichmanová
Předpoklady
NOW ( Bi6620 Mikroskopické houby )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 12 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/12, pouze zareg.: 0/12, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/12
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Houby jsou důležitou skupinou organismů, která má nejen významné ekologické funkce v přírodě ale je z různých hledisek významná pro člověka i prakticky (produkce antibiotik a dalších farmaceuticky důležitých látek, produkce biomasy a proteinů pro lidskou výživu, příprava biopreparátů pro ochranu rostlin); Cílem kurzu je přiblížit posluchačům experimentální práci s houbami, strategii plánování experimentů, různé metodické přístupy i možnosti vyhodnocení a zlepší jejich schopnost vlastní experimenty kriticky hodnotit.
Výstupy z učení
Po absolvování kurzu budou studenti schopni experimentální práce s mikroskopickými houbami,budou seznámeni se strategií plánování experimentů, metodickými přístupy i možnostmi vyhodnocení, což zlepší jejich schopnost vlastní experimenty kriticky hodnotit.
Osnova
  • Houby - vegetativní stálka, konidiogeneze, anamorfa, teleomorfa
  • rod Aspergillus, Penicillium - identifikace
  • Mucorales
  • rostlinní paraziti
  • půdní houby
  • vodní hyfomycety
  • ukázky CCM kultur mikroskopických hub
Literatura
  • SAMSON, Robert A., Jos HOUBRAKEN, Ulf THRANE, Jens C. FRISVAD a Birgitte ANDERSEN. Food and indoor fungi. Second edition. Utrecht: Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, 2019, 481 stran. ISBN 9789491751189. info
  • Fungal biodiversity. Edited by Arthur W. A. M. de Cock - Pedro W. Crous. Utrecht: CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre, 2009, 269 s. ISBN 9789070351779. info
Výukové metody
laboratorní cvičení, diskuze výsledků, protokol
Metody hodnocení
Aktivní účast na laboratorních cvičeních, identifikace 2 izolátů mikromycet.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2007 - akreditace, podzim 2010 - akreditace, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2011 - akreditace, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2024, jaro 2025.