Bi8390 Technická mikrobiologie

Přírodovědecká fakulta
jaro 2014
Rozsah
2/0/0. 2 kr. (plus ukončení). Ukončení: k.
Vyučující
doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc. (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Rozvrh
St 12:00–13:50 E25/209
Předpoklady
Zkoušky z biochemie, mikrobiologie, molekulární biologie.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Význam průmyslové mikrobiologie. Teoretické základy. Produkce biomasy a fermentovaných produktů. Hlavní cíle kurzu jsou: - seznámení s klasickými technologiemi využívající mikroorganizmy - moderní biotechnnologické postupy - efektivnost procesů využívajících mikroorganizmy
Osnova
  • Význam průmyslové mikrobiologie. Teoretické základy technické mikrobiologie. Sterilizace vzduchu a media. Vzdušnění a míchání. Substráty pro mikrobiální procesy. Kinetika mikrobiálních procesů. Genetika průmyslových mikroorganizmů. Produkce biomasy. Fermentované mléčné produkty. Ostatní fermentované produkty (etanol, pivo, víno, kyselina mléčná atd.) Produkty porimárního metabolizmu (aminokyseliny, vitaminy atd.). Produkty sekundárního metabolizmu (peniciliny, cefalosporiny, peptidová antibiotika, mykotoxiny atd.). Mikrobiální transformace a konverze (polysacharidy, mastné kyseliny, oleje atd.).
Literatura
  • Glayey A.N., Nikaido H. : Microbial biotechnology/Fundamentals of applied microbiology. WHF, 1994
  • Sikyta B. : Methods in industrial microbiology. John Wiley and sons, 1983
  • Kruphanzl V., Řeháček Z. : Mikrobiální technologie. Academia Praha, 1988
Výukové metody
Přednáška
Metody hodnocení
Kolokvium
Informace učitele
Přednáška je určena především pro srudenty zaměření mikrobiologie a pro studenty se zájmem o využití mikroorganizmů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2008 - akreditace, jaro 2011 - akreditace, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2012 - akreditace, jaro 2013, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2020.