Bi9121 Dietary anthropology

Faculty of Science
Autumn 2014
Extent and Intensity
2/0/0. 2 credit(s) (fasci plus compl plus > 4). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. RNDr. Pavel Bláha, CSc. (lecturer)
Guaranteed by
prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.
Department of Experimental Biology – Biology Section – Faculty of Science
Contact Person: doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.
Supplier department: Department of Experimental Biology – Biology Section – Faculty of Science
Timetable
Wed 13:00–14:50 D36/347
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Aim of the course is introduce students to history of nourishment, nourishment stereotypes, nourishment recommendations. At the end of the course student will be oriented in basic nutrients, mineral and vitamines and will be able to assemble bill of fare for individual in various phases of ontogenesis, diseases diet.
Syllabus
  • 1.Basics of healthy nourishement, nourishment recommendations, and developemental trends in nourshment
  • 2. Trends of alternative nourishment
  • 3.Basic nutrients: proteins animal x plant
  • 4.Basic nutrients: fats saturated x non-saturated
  • 5.Basic nutrients: sugars simple x composed
  • 6.Vitamins, minerals and trace elements
  • 7.Consumption baskets – plant products
  • 8.Consumption baskets – fats
  • 9.Consumption baskets – animal products
  • 10.Specifics of nourishment in individual phases of ontogenetic development of individual and dietary control in selected diseases
  • 11.Prophilactic and riscue factors in nourishment
  • 12.Nourishment in sport
  • 13.Technology of preparation of food and contamination of food
Literature
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa : [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Translated by Libor Soumar. Nové, přeprac. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 9788024727837. info
  • FOŘT, Petr. Tak co mám jíst? Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 417 s. ISBN 9788024714592. info
  • FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
  • FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
  • FOŘT, Petr. Výživa v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Pardubice: Ivan Rudzynskij, Svět kulturistiky, 2003, 178 s. ISBN 8086462129. info
  • FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2002, 351 s. ISBN 8024901242. info
  • TUREK, Bohumil and Jana DOSTÁLOVÁ. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002, 57 s. ISBN 8085120542. info
  • KODL, Jiří and Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 1. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 1998, 151 s. ISBN 8090258913. info
Teaching methods
lectures
Assessment methods
oral exam
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught annually.
The course is also listed under the following terms Autumn 2011 - acreditation, Autumn 2015, Autumn 2016, autumn 2017, Autumn 2018, Autumn 2019, Autumn 2020, autumn 2021, Autumn 2022, Autumn 2023, Autumn 2024.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2014, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/sci/autumn2014/Bi9121