FC6601 Výživa a hygiena potravin

Pedagogická fakulta
podzim 2018
Rozsah
1/1/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Petr Ptáček, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
FC6601/Kombi01: So 3. 11. 14:00–15:50 učebna 7, So 10. 11. 18:00–19:50 učebna 7, So 1. 12. 14:00–15:50 učebna 4, So 8. 12. 11:00–12:50 učebna 7, P. Ptáček
FC6601/Prez02: Po 15:00–15:50 laboratoř 85, Čt 16:00–16:50 laboratoř 80, P. Ptáček
Předpoklady
NOW ( FC6300 Úvod do studia - Obchod a služby ) || NOW ( FC6500 Úvod do studia - Zdravotnické obory )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživou jako jedním z hlavních činitelů ovlivňujících zdraví a vývoj člověka. Studenti získají základní poznatky o zdrojích potravin, jejich využití a metabolizování základních komponentů potravin. Jako studijní předmět poskytuje studentům vědomosti nejen o racionální výživě jako důležitého prvku pro tvorbu zdraví, ale i o nepříznivých event. zdraví poškozujících vlivech z nesprávné výživy. Hygiena se zabývá studiem zákonitostí vztahů mezi člověkem a životními podmínkami, jakož i působením příznivých i nepříznivých vlivů na člověka.
Výstupy z učení
1. seznámí s výživou jako jedním z hlavních činitelů ovlivňujících zdraví a vývoj člověka.
2. získají základní poznatky o zdrojích potravin, jejich využití a metabolizování základních komponentů potravin.
3. získají vědomosti nejen o racionální výživě jako důležitého prvku pro tvorbu zdraví, ale i o nepříznivých event. zdraví poškozujících vlivech z nesprávné výživy.
4. seznámí se zákonitostmi vztahů mezi člověkem a životními podmínkami, jakož i působením příznivých i nepříznivých vlivů na člověka.
5. získají znalosti a přehled o vlivech diferencované stravy a diet na lidské zdraví
6. získají vědomosti a orientují se v zásadách hygieny potravin a nakládání s potravinami a seznámí se základními typy alimentárních nákaz způsobených nedodržováním hygienických předpisů při nakládání s potravinami.
Osnova
  • Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků Alimentární onemocnění
Literatura
    doporučená literatura
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita. 145 s. ISBN 807157757X. 2004. info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav. 32 s. ISBN 8070712430. 2004. info
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada. 136 s. ISBN 8024707365. 2004. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis. ISBN 80-86320-23-5. 2002. info
    neurčeno
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí : v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Praha: Grada. 125 s. ISBN 8024710501. 2005. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton. 99 s. ISBN 8072544217. 2003. info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada. 106 s. ISBN 8024701006. 2001. info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací. 64 s. ISBN 8086153673. 1998. info
  • HRUBÝ, Stanislav a Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. 145 s. ISBN 8070132329. 1996. info
  • Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. 123 s. ISBN 80-7013-177-2. 1994. info
Výukové metody
Teoretická příprava, přednášky doplněné ilustrativními videozáznamy a odbornými videoprogramy, samostudium, konzultace
Metody hodnocení
Předmět bude ukončen závěrečným testem - splnění 60 %, zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby nebo Zdravotnické obory.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.