OP3MK_HYPO Hygiena potravin

Pedagogická fakulta
podzim 2011
Rozsah
8. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: PaedDr. Pavel Konupčík
Rozvrh
Pá 7. 10. 8:00–10:00 učebna 34, Pá 21. 10. 14:30–15:50 učebna 34, Pá 11. 11. 10:10–12:10 učebna 34
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student po absolvování předmětu bude schopen - chápat význam biologické a energetické hodnoty potravin; - vyjmenovat nejběžnějšími typy potravinových alergií; - vysvětlit princip některých typů diet; - chápat význam pravidel hygieny potravin;
Osnova
  • Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků – DDD Alimentární onemocnění
Literatura
  • HALAČKA. Hygiena v denní praxi
  • STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa
  • HRUBÝ. Alimentární nákazy
Výukové metody
Výuka probíhá formou seminářů, které jsou doplněny vhodnými video ukázkami a prezentacemi v PPT.
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
HALAČKA. Hygiena v denní praxi STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa BENEŠ, ŠRÁMOVÁ. Infekce a otravy z jídla WOLF. Hygiena výživy HRUBÝ. Alimentární nákazy SCHMÍKOVÁ. Hygienická péče a předpisy
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2012, podzim 2013.