OP3MK_VYVA Výživa

Pedagogická fakulta
jaro 2011
Rozsah
0/0/8. 8. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Marie Havelková, CSc. (přednášející)
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Ing. Jiří Strach, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miluše Čánská
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 200 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/200, pouze zareg.: 0/200
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student po absolvování předmětu bude schopen - chápat základní výživová doporučení odvozená od fyziologických potřeb lidského organismu; - popsat anatomii a fyziologii trávící soustavy; - chápat energetickou bilanci, energetický příjem a výdej; - definovat bazální metabolismus a energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu; - definovat důležité vitamíny, minerální a stopové prvky ve výživě;
Osnova
  • Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost(intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivých zemích a kontinentech
Literatura
  • KLEIN, A., ZUK, B. aj. Vybrané kapitoly z hygieny výživy. I. – III. díl., 1. vyd., Ostrava: Dům techniky
  • BORGESOVÁ, M. Kuchařské suroviny a přísady. 1. vyd. Bratislava: Slováry, 1996. 246 s.
Výukové metody
Výuka probíhá formou seminářů, které jsou doplněny vhodnými video ukázkami a prezentacemi v PPT.
Metody hodnocení
Student absolvuje závěrečný znalostní test o 20ti položkách hodnocených jednobodově. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné dosáhnout 16 bodů.
Informace učitele
Povinná BORGESOVÁ, M. Kuchařské suroviny a přísady. 1. vyd. Bratislava: Slováry, 1996. 246 s. ČÍHALÍK, J. aj. Zdravotní nezávadnost potravin. 1. vyd., Praha: Ministerstvo životního prostředí a Centrum ekologických informací, 1991. 144 s. HEJDA, S., ŠMRHA, O. Kalorie se počítají. 2. vyd., Praha: Avicenum, 1977. 184 s. HRUBÝ, S. aj. Mikrobiologie v hygieně výživy. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1984. 208 s. KLEIN, A., ZUK, B. aj. Vybrané kapitoly z hygieny výživy. I. – III. díl., 1. vyd., Ostrava: Dům techniky ČSVTS, 1979. 814 s. Dopor učená: GEBAUER, K. Dr. Zdravíčko Vám radí. 1. vyd.. Zlín: Dr. K. Gebauer, 1999. 195 s. LAWRIE, R. Developments in Meat Science 1 – 3. LondonNewYork: Elservier Applied Science Publisher, 1985. 2. díl 299 s., 3. díl 22 7 s. ORTIZOVÁLAMBERTOVÁ, E. Encyklopedie koření, bylinek a pochutin. 1. vyd., Praha: Slováry, 2001. 287s. SMOTLACHA, M. Zmrazené potraviny. Ich používanie v domácnosti a organizáciách spoločného stravovania.1. vyd., Bratislava, Vydavatelstvo technickej a ekonomickej literatúry, 1976. 144 s. VONÁŠEK, F., TREPKOVÁ, E., NOVOTNÝ, L. Látky vonné a chuťové. 1. vyd., PrahaBratislava, SNTLALFA, 1987. 440 s. Vyhláška MZd č. 107/2001 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Vyhláška MZd č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Vyhláška MZd č. 132/2004 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení Zákon 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Vyhláška MZd č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Vyhláška MZd č. 132/2004 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení Zákon 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2009, jaro 2010, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014.