PdF:RV2BP_6VC Human nourishment - Course Information
RV2BP_6VC Human nourishment
Faculty of EducationSpring 2009
- Extent and Intensity
- 0/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
- Teacher(s)
- PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Miloslava Marková - Timetable
- Wed 13:25–15:05 budova E - učebna 26
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Lower Secondary School Teacher Training in Health Education (programme PdF, B-SPE)
- Course objectives
- Main propose of this subject is obtaining basic knowledge of human nutrition section. During studies is accent put on understanding of basic nourishing recommendation assumed of physiological needs of human organism. Nutrition is envisaged as a very important factor of external environment, which is used not only in creation but also in prevention of disease.
- Syllabus
- Food, individual components of food - a description of the main principles of good, rational nutrition. Anatomy and physiology of gastrointestinal system. The conversion of materials and energy in the human body,. Biological and energy value of food, energy balance. Carbohydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals. Regulation of water in human body, liquid intake. Intolerance (intolerance) of food, allergies to food. Foreign matter in foods and their influence on the body. Food for special diet, differentiated food - diet. The minimum daily intake of food and nutrients for humans, statistical data on food consumption in different countries and continents. The basic rules of hygiene, health plan. Food pyramid, 24 hour recall, nutrition of a nurslings up to 6 months of age - nutrition of children from 6 months of age - nutrition of pubescents - nutrition of a adults. Food intake disorders – obesity, mental anorexia and bulimia - alternative approaches to nutrition - hospital nutrition systém.
- Literature
- FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
- FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
- WOLF, A. a kol. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985
- TROJAN, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha 1994. Avicenum. 464 s. ISBN 80-7169-036-8
- MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
- HRUBÝ, S. Pravda o dietách – o redukční zvláště. Úvaly, Ratio, 1997
- časopis Výživa
- KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. ISBN 80-7169-627-7
- HEJDA, S. Kapitoly o výživě. Praha 1985. Avicenum.
- FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
- FOŘT, Petr. Stop dětské obezitě : co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2004, 206 s. ISBN 8024904187. info
- FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
- NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
- PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
- FOŘT, Petr. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. Vyd. 1. Praha: METRAMEDIA, 2001, 384 s. ISBN 8023858858. info
- FOŘT, Petr. Zdravá výživa nejen pro ženy. Praha: Pragma, 1999, 394 s. ISBN 8072057227. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
- FOŘT, Petr. Výživa a sport. 1. vyd. Praha: Olympia, 1990, 141 s. ISBN 80-7033-026-0. info
- Assessment methods
- Final colloquium. Visiting in seminar are mandatory.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- Study Materials
The course is taught annually.
- Enrolment Statistics (Spring 2009, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/ped/spring2009/RV2BP_6VC