UOPK_6001 Výživa a hygiena potravin

Pedagogická fakulta
podzim 2014
Rozsah
0/0/.8. 10 hodin. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Petr Ptáček, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (pomocník)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Bc. Lucie Viková
Dodavatelské pracoviště: Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Rozvrh
So 20. 9. 11:10–13:45 učebna 30, So 25. 10. 13:55–17:25 učebna 30, So 1. 11. 10:15–12:50 učebna 30
Předpoklady
NOW ( UOPK_3000 Úvod do studia - Obchod a služ ) || NOW ( UOPK_5000 Úvod do studia - Zdravotnické )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 6 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživou jako jedním z hlavních činitelů ovlivňujících zdraví a vývoj člověka. Studenti získají základní poznatky o zdrojích potravin, jejich využití a metabolizování základních komponentů potravin. Jako studijní předmět poskytuje studentům vědomosti nejen o racionální výživě jako důležitého prvku pro tvorbu zdraví, ale i o nepříznivých event. zdraví poškozujících vlivech z nesprávné výživy. Hygiena se zabývá studiem zákonitostí vztahů mezi člověkem a životními podmínkami, jakož i působením příznivých i nepříznivých vlivů na člověka.
Osnova
  • Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků Alimentární onemocnění
Literatura
    doporučená literatura
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. ISBN 8024707365. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
    neurčeno
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí : v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 125 s. ISBN 8024710501. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • HRUBÝ, Stanislav a Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996, 145 s. ISBN 8070132329. info
  • Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
Výukové metody
Teoretická příprava, přednášky doplněné ilustrativními videozáznamy a odbornými videoprogramy, samostudium.
Metody hodnocení
Předmět bude probíhat formou přednášek a bude ukončen závěrečným testem.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby nebo Zdravotnické obory.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017.