UOPK_6001 Nutrition and food hygiene

Faculty of Education
Autumn 2013
Extent and Intensity
0/0/.8. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (lecturer)
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Petr Ptáček, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (assistant)
Guaranteed by
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Department of Physics, Chemistry and Vocational Education – Faculty of Education
Contact Person: Mgr. Bc. Lucie Viková
Supplier department: Department of Health Education – Faculty of Education
Timetable
Sat 12. 10. 7:30–10:05 učebna 30, Sat 26. 10. 18:30–20:10 učebna 30, Sat 9. 11. 15:45–18:20 učebna 30, Sat 30. 11. 16:40–18:20 učebna 30
Prerequisites (in Czech)
UOPK_3000 Introduction to the study - Te || UOPK_5000 Introduction to the study - Te
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
there are 6 fields of study the course is directly associated with, display
Course objectives
Main propose of this subject is obtaining basic knowledge of human nutrition section. During studies is accent put on understanding of basic nourishing recommendation assumed of physiological needs of human organism. Nutrition is envisaged as a very important factor of external environment, which is used not only in creation but also in prevention of disease.
Syllabus
  • Food, individual components of food - a description of. The main principles of good, rational nutrition. The conversion of materials and energy in the human body. Biological and energy value of food. Intolerance (intolerance) of food, allergies to food. Foreign matter in foods and their influence on the body. Food for special diet, differentiated food - diet. The minimum daily intake of food and nutrients for humans, statistical data on food consumption in different countries and continents. The basic rules of hygiene, health plan. Types of hygiene, personal hygiene. Sanitation, sanitation program. Destruction of germs. Alimentary disease.
Literature
    recommended literature
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. ISBN 8024707365. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
    not specified
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí : v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 125 s. ISBN 8024710501. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
  • KODL, Jiří and Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • HRUBÝ, Stanislav and Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996, 145 s. ISBN 8070132329. info
  • Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
Teaching methods
Theoretical principles, videoprogrammes, study hour.
Assessment methods
Final written aptitude test.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
General note: Určeno pro zaměření - Obchod a služby nebo Zdravotnické obory.
Information on the extent and intensity of the course: 10 hodin.
The course is also listed under the following terms Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2013, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/ped/autumn2013/UOPK_6001