b5205 Zdravá výživa

Fakulta sportovních studií
jaro 2026
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
b5203 Biochemie a fyziologie výživy
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenta s informacemi z oblasti legislativy potravin, bezpečnosti potravin a specifických složek potravin a jejich účinků na zdraví člověka. Dále se studenti seznámí s přístupy prevence nemocí pomocí výživy a také s dietními režimy doporučenými pro danou chorobu. Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je i se základními složkami výživy člověka, jejich významem, zdroji, dávkami i fyziologickými účinky. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka. Budou seznámeni se základními alternativními výživovými směry a dietami.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny, legislativnímu rámci;
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus;
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou;
- znát výživová doporučení pro specifické skupiny obyvatel;
-rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení a výživové směry;
- pochopit rizika nesprávné výživy;
- aplikovat preventivní opatření ve výživě.
Osnova
  • 1. Legislativa potravin.
  • 2. Bezpečnost potravin.
  • 3. Výživa v prevenci chorob.
  • 4. Úvod do chemie potravin a základy dietetiky.
  • 5. Sacharidy. Chemické složení; nutriční význam.
  • 6. Tuky. Chemické složení; nutriční význam.
  • 7. Bílkoviny. Chemické složení; nutriční význam.
  • 8. Vitamíny, minerální látky. Chemické složení; Nutriční význam.
  • 9. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory. Chemické složení; nutriční význam; vliv na zdraví.
  • 10. Interakce potraviny, léky, potravní doplňky, čaje.
  • 11. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy", tedy mýty o potravinách, vliv na zdraví.
  • 12. Fermentace. Kvasné procesy, Konzervování potravin. Mikrobiom, probiotika, prebiotika, vliv na zdraví.
Literatura
  • Diet and nutrition sourcebook : basic consumer health information about dietary guidelines, servings and portions, recommended daily nutrient intakes and meal plans, vitamins and supplements, weight loss and maintenance, nutrition for different life stag. Fifth edition. Detroit, MI: Omnigraphics, 2016, 1 online. ISBN 9780780814127. URL info
  • BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2009, 596 s. ISBN 9780199234875. info
  • Nutrition and fitnesscultural, genetic and metabolic aspects : selected proceedings of the International Congress and Exhibition on Nutrition, Fitness and Health Shanghai, November 30 to December 2, 2006. Edited by Artemis P. Simopoulos. Basel: Karger, 2008, xvi, 260. ISBN 9783805585316. info
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick; Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 4th ed. Belmont, Calif.: Thomson/Wadsworth, 2005, xix, 600. ISBN 0534559867. info
  • WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
  • Nutrition and child health : perspectives for the 1980's : proceedings of the 21st Annual Meeting of the American College of Nutrition, held in Bethesda, Maryland, September 8-9, 1980. Edited by Reginald C. Tsang - Buford Lee Nichols. New York: A.R. Liss, 1981, xii, 224. ISBN 0845100610. info
Výukové metody
- přednášky;
- semináře, projektová činnost ve skupině, domácí příprava;
- výukové materiály ve formě audio a videotéky;
- interaktivní osnova
Metody hodnocení
- účast na seminářích ( 80%);
- vypracování domácích úkolů ( 6 celkem);
- 2 průběžné testy ( splněno na 75%);
- ústní zkouška ( hodnoceno A-F).
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2026/b5205