bk1122 Výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2013
Rozsah
7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 22. 2. 15:30–17:00 B11/311, Pá 1. 3. 14:20–16:35 B11/236, Pá 8. 3. 14:50–16:20 B11/311
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk1122/1: Pá 8. 3. 11:55–14:10 E34/225 - seminární místnost, Pá 22. 3. 16:55–18:25 E34/225 - seminární místnost, Pá 12. 4. 15:30–17:00 E34/225 - seminární místnost, M. Kumstát
bk1122/2: Pá 8. 3. 12:45–14:15 B11/206, Pá 29. 3. 16:45–19:00 K204, Pá 12. 4. 11:00–12:30 E34/225 - seminární místnost, O. Smolka
Předpoklady
(! bk202 Výživa ve sportu ) && ! NOW ( bk202 Výživa ve sportu ) && (! bk313 Výživa ve sportu ) && ! NOW ( bk313 Výživa ve sportu )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
Osnova
  • 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
Literatura
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. Online. 5th ed. Australia: Wadsworth/Cengage Learning, 2009. xvii, 600. ISBN 9780495116578. [citováno 2024-04-24] info
  • MCARDLE, William D., Frank I. KATCH a Victor L. KATCH. Exercise physiology : energy, nutrition, and human performance. Online. 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007. xxi, 1068. ISBN 9780781749909. [citováno 2024-04-24] info
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. Online. 1.vyd. Brno: MU, 2007. 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. [citováno 2024-04-24] info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. Online. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2006. x, 341. ISBN 0736059415. [citováno 2024-04-24] info
  • CLARK, Nancy. Nancy Clark's sports nutrition guidebook. Online. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics, 2003. viii, 406. ISBN 073604602X. [citováno 2024-04-24] info
  • EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. Online. Champaign: Human Kinetics, 2000. viii, 287. ISBN 0736001433. [citováno 2024-04-24] info
  • BENARDOT, Dan. Nutrition for serious athletes :[an advanced guide to foods, fluids, and supplemants for training and performace]. Online. Champaign: Human Kinetics, 2000. xiv, 337 s. ISBN 0-88011-833-4. [citováno 2024-04-24] info
  • MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Online. Champaign: Human Kinetics, 2000. xxii, 514. ISBN 0873229398. [citováno 2024-04-24] info
  • Foods, nutrition and sports performance. Online. Edited by Clyde Williams - John T. Devlin. 1st ed. London: E & FN SPON, 1992. x, 194 s. ISBN 0-419-17890-2. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Na přednáškách se studenti dozví teoretické informace, na seminářích je ověří v praxi.
Metody hodnocení
3 písemné testy, domácí úkoly, docházka (max.2 omluvené neúčasti),ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2014, jaro 2017.