bk2022 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
podzim 2013
Rozsah
7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (cvičící)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící)
Ing. Lucia Štulrajterová (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 13. 9. 8:00–9:30 B11/206, Pá 25. 10. 16:55–18:25 B11/305, Pá 1. 11. 17:40–19:55 B11/305
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2022/01: Pá 13. 9. 11:40–13:10 B11/206, Pá 25. 10. 18:30–20:00 B11/305, Pá 8. 11. 9:30–11:45 E34/225 - seminární místnost, M. Kumstát
bk2022/02: Pá 13. 9. 15:20–16:50 B11/305, Pá 1. 11. 10:35–12:05 C15/207, Pá 8. 11. 17:40–19:55 B11/236, I. Hrnčiříková, O. Smolka
bk2022/03: Pá 27. 9. 18:00–19:30 C15/207, Pá 1. 11. 12:10–13:40 C15/207, Pá 29. 11. 13:20–15:35 B11/311, I. Hrnčiříková, O. Smolka
bk2022/04: Pá 11. 10. 13:15–14:45 B11/305, Pá 1. 11. 13:45–15:15 C15/207, Pá 6. 12. 10:25–12:40 K204, I. Hrnčiříková, L. Štulrajterová
bk2022/05: Pá 18. 10. 8:00–9:30 B11/236, Pá 1. 11. 15:55–17:25 C15/207, Pá 13. 12. 15:45–18:00 B11/305, I. Hrnčiříková, L. Štulrajterová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 22 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
Osnova
  • 1. Základní pojmy o výživě. 2. Energetická bilance. 3. Sacharidy. 4. Proteiny. 5. Tuky. 6. Vitaminy. 7. Minerální látky. 8. Voda, tekutinová bilance. 9. Sportovní výiva. 10. Suplementy. 11. Výživa před, během a po výkonu. 12. Výživa a cvičení speciálních skupin. 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech.
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. Online. 1.vyd. Brno: MU, 2007. 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích. Práce s nutričním programem, analýza kazuistik. Práce s odbornými články.
Metody hodnocení
docházka na seminářích (2 absence) 3 testy (úspěšnost 75%) 2 domácí úkoly zkouška písemná - test 80 otázek
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, jaro 2014, podzim 2014, jaro 2015, podzim 2015, jaro 2016, podzim 2016, jaro 2017, podzim 2017, jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019, jaro 2020.