bk4063 Fyziologie výživy

Fakulta sportovních studií
podzim 2020
Rozsah
7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno online.
Vyučující
Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící), Mgr. Martina Bernaciková, Ph.D. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.
Katedra kineziologie – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra kineziologie – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 9. 10. 13:50–15:30 Virtuální místnost, Pá 30. 10. 16:20–17:55 Virtuální místnost, Pá 27. 11. 8:25–10:50 Virtuální místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk4063/01: Pá 23. 10. 8:00–9:35 Virtuální místnost, Pá 6. 11. 18:00–19:35 Virtuální místnost, Pá 13. 11. 17:10–19:35 Virtuální místnost, J. Juříková
bk4063/02: Pá 9. 10. 18:00–19:40 Virtuální místnost, Pá 4. 12. 8:00–9:35 Virtuální místnost, Pá 11. 12. 9:15–11:40 Virtuální místnost, Pá 15. 1. 9:40–11:15 Virtuální místnost, J. Juříková
Předpoklady
Základní předpoklady pro studium předmětu Fyziologie výživy:
- řádný zápis předmětu
- znalosti studenta na úrovni výuky biologie na střední škole
- znalosti studenta z chemie na úrovni střední školy
- souběžné studium a aplikace poznatků z předmětů Anatomie (bp4008) a Fyziologie (bp4013).
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti získají základní informace o trávicím systému člověka, budou znát jednotlivé složky výživy, jejich trávení, vstřebávání a další metabolismus.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat základní biochemické procesy v lidském těle
- vysvětlit základní fyziologické principy fungování gastrointestinálního traktu
- popsat proces trávení, vstřebávání sacharidů, tuků, bílkovin, minerálních látek a vitamínů a vody a jejich zařazení do metabolických pochodů s přihlédnutím na rozsah a míru fyzické zátěže
- porozumět základům regulace metabolických procesů (působení enzymů, hormonů)
Osnova
  • - biologicky významné organické (sacharidy, tuky, bílkoviny) a anorganické látky a jejich význam (voda, vitaminy, minerální látky, enzymy, hormony)
  • - anatomický popis trávicího ústrojí člověka
  • - základní typy biochemických reakcí
  • - enzymy, struktura, mechanismus účinku, rozdělení enzymů
  • - sacharidy, bílkoviny a tuky (základní význam a rozdělení)
  • - principy regulace metabolismu, katabolické a anabolické reakce v různých stavech (postprandiální, postresropční a katabolické období, při zátěži)
  • - metabolismus sacharidů, glykolýza, anaerobní a aerobní podmínky, glykogenolýza, pentosový cyklus, glukoneogeneze
  • - metabolismus bílkovin a aminokyselin, transaminace, deaminace, proteosyntéza, močovinový cyklus, ketolátky
  • - metabolismus lipidů, beta-oxidace mastných kyselin, lipoproteiny (dělení, vznik, význam)
  • - citrátový cyklus, dýchací řetězec, oxidační fosforylace
  • - hormony, rozdělení hormonů, místo vzniku, mechanismus účinku, regulační význam
  • - základy biochemie svalové kontrakce, svalové vlákno, bílkoviny svalů, svalová kontrakce, energetická činnost svalu
Literatura
    doporučená literatura
  • DOSTÁL, Jiří, Hana PAULOVÁ, Jiří SLANINA a Eva TÁBORSKÁ. Biochemie pro posluchače bakalářských oborů. 2. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2017, 158 s. ISBN 978-80-210-5020-4. info
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
  • WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. URL info
  • ŘEZÁČOVÁ, Martina a Alena STOKLASOVÁ. Základy biochemie lidského organismu. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2008, 123 s. ISBN 9788024615103. info
  • KARLSON, Peter. Základy biochemie. Translated by Jan Kocourek - Sylva Leblová. 3., přeprac. vyd. Praha: Academia, 1981, 501 s. info
Výukové metody
Výuka je vedena formou přednášek a seminářů.
Metody hodnocení
- pravidelná účast na seminářích (maximálně 2 povolené absence) – předpoklad k zápočtovému testu
- závěrečný zápočtový test – min. 75 % (možnost opravného termínu)
- ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.