bp2304 Aplikovaná výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2020
Rozsah
1/1. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
St 12:00–12:50 B11/236
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp2304/01: Čt 14:00–14:50 C15/207, T. Hlinský
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu bude schopen:
- rozlišit význam makroživin, mikroživin a vody ve výživě člověka
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro běžnou populaci
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- posoudit energetickou bilanci sportovce a doporučit optimální energetický příjem s ohledem na míru sportovního zatížení
- identifikovat základní rizika nedostatečné výživy sportovce
- orientovat se v problematice doplňků stravy
Osnova
  • 01. Základní pojmy o výživě
  • 02. Energetická bilance
  • 03. Sacharidy
  • 04. Proteiny
  • 05. Tuky
  • 06. Vitaminy
  • 07. Minerální látky
  • 08. Voda, tekutinová bilance
  • 09. Sportovní výživa
  • 10. Suplementy
  • 11. Výživa před, během a po výkonu
  • 12. Výživa a cvičení speciálních skupin
  • 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech
Literatura
    povinná literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. Online. 1.vyd. Brno: MU, 2007. 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. [citováno 2024-04-24] info
    doporučená literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. Online. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014. 392 s. ISBN 9788024746555. [citováno 2024-04-24] info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Online. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006. 311 s. ISBN 8072623184. [citováno 2024-04-24] info
    neurčeno
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. Online. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012. xii, 411. ISBN 9781450401616. [citováno 2024-04-24] info
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. Online. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010. xix, 715. ISBN 9780070277205. [citováno 2024-04-24] info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Online. Champaign: Human Kinetics, 2007. xi, 531. ISBN 9780736046954. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích.
Metody hodnocení
- docházka na seminářích (povoleny 2 omluvené neúčasti)
- 4 průběžné testy na témata z předcházejí výuky ve 3., 6. a 9. a 12. týdnu výuky (k postupu ke ZK minimální průměrná úspěšnost ze všech testů – 75 %); 1 náhradní termín (v případě omluvené neúčasti na některém z průběžných testů) v zápočtovém týdnu; opravné testy nejsou
- plnění zadaných domácích cvičení
- ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2020/bp2304