bp4860 Základy sportovní výživy

Fakulta sportovních studií
jaro 2025
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Viktorie Bulínová (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Obor fyzioterapie je v kontextu kinantropologie multidisciplinárním oborem, kdy znalosti z oblasti výživy mohou pomoci dotvořit komplexní terapeutický přístup ke klientovi a navýšit tak úroveň kvality terapeuta. Cílem předmětu je proto rozšířit obecné znalosti studenta v oblasti výživy v kontextu biochemie a fyziologie člověka s cílem podpory jeho zdravotního stavu. Aplikace poznatků do sportovní přípravy, tréninku či závodního zatížení s ohledem na optimalizaci regenerace a tréninkové adaptace.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu:
- schopen základního zhodnocení nutričního stavu jedince v kontextu fyzioterapeutické praxe;
- mít základní znalosti obecné, racionální a sportovní výživy, které bude schopen aplikovat v praxi;
- schopen orientace na trhu potravin a trhu s doplňky stravy, v označování potravin a bude mít k dispozici teoretické základy úpravy potravin;
- závěrečnou aplikací poznatků bude rozlišení rozdílných potřeb specifických skupin populace (seniorská populace, děti atd.) či specifického prostředí (chladné vs teplé prostředí atp.).
Osnova
  • 01. Úvod do problematiky výživy.
  • 02. Antropometrické vyšetření a metody zjišťování nutričního stavu.
  • 03. Makroživiny – sacharidy, bílkoviny a tuky.
  • 04. Mikroživiny – vitaminy a minerální látky.
  • 05. Tekutiny a pitný režim.
  • 06. Racionální přístup k výživě, úprava potravin a orientace na trhu potravin.
  • 07. Aplikovaná sportovní výživa – před, během a po zatížení.
  • 08. Aplikovaná sportovní výživa – vytrvalostní silově-rychlostní zatížení.
  • 09. Doplňky stravy.
  • 10. Výživa specifických skupin populace a prostředí.
Literatura
    povinná literatura
  • KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 114 s. ISBN 978-80-210-9456-7. info
  • KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Online. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 154 s. ISBN 978-80-210-9163-4. Čítárna Munispace info
    doporučená literatura
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
  • WILLIAMS, Melvin H., Dawn E. ANDERSON a Eric S. RAWSON. Nutrition for health, fitness & sport. 10th ed. New York: Mc Graw- Hill, 2013, xix, 666. ISBN 9780071318167. info
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
Výukové metody
Frontální typ výuky s otevřenou diskusí k prezentovaným tématům a praktickými cvičeními.
Metody hodnocení
Docházka na semináře (povoleny jsou 2 omluvené absence), spolupráce při výuce, plnění domácích cvičení, dva průběžné testy (student musí splnit průměr testů ≥70 %).
Závěrečným hodnocením předmětu je zápočet formou testu (student musí splnit na 70 %).
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2024.