np4420 Výživa v prevenci a nemoci

Fakulta sportovních studií
jaro 2021
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Michal Šenkyřík (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Čt 17:00–18:40 Virtuální místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np4420/01: Čt 16:10–17:00 Virtuální místnost, I. Hrnčiříková, M. Šenkyřík
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny. Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety). Absolvent bude schopen srovnat doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků bude schopen vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění. Výuka bude prakticky probíhat na interním oddělení nemocnice.
Výstupy z učení
Student bude:
1. znát výživová doporučení ve zdraví, prevenci nemocí i při léčbě onemocnění
2. rozumět úloze výživy v rámci léčby vybraných onemocnění
3. umět aplikovat doporučení v praxi
4. umět navrhnout doporučení ve výživě pro pacienty s onemocněním
5. umět porovnat a analyzovat výživové směry a diety, které jsou alternativní
6. umět vyhodnotit a kriticky smýšlet o alternativních výživových směrech
Osnova
  • Přednášky:
  • Výživa ve zdraví a prevenci chorob
  • Výživa při kardiovaskulárních chorobách, metabolický syndrom
  • Výživa při obezitě, obezitě dětí
  • Výživa diabetiků
  • Výživa při celiakii, Crohnově chorobě
  • Výživa při jaterních chorobách. Diety
  • Výživa při osteoporoze
  • Výživa při malabsoprčním syndromu
  • Poruchy příjmu potravy
  • Výživa onkologických pacientů
  • Alternativní výživové směry
  • Alternativní výživové směry – diety
  • V rámci seminářů budou studenti prakticky rozšiřovat svoje znalosti formou kritického čtení, analýzy odborných článků a vypracováním konkrétních výživových plánů pro pacienty.
Literatura
    doporučená literatura
  • Disability, obesity and ageing :popular media indentifications. Edited by Debbie Rodan - Katie Ellis - Pia Lebeck. 1 online r. ISBN 9781472403810. info
  • Practical manual of clinical obesity. Edited by Robert F. Kushner - Victor Lawrence - Sudhesh Kumar. Chichester, West Sussex: John Wiley & Sons, 2013, viii, 195. ISBN 9781118643563. info
  • Obesity : prevention and treatment. Edited by Theodore J. Angelopoulos - James M. Rippe. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2012, xviii, 417. ISBN 9781439836712. info
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 4th ed. Praha: Galén, 2011, xxxii, 723. ISBN 9788072628216. info
  • A practical manual of diabetes in pregnancy. Edited by David R. McCance - Michael Maresh - David A. Sacks. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 2010, xi, 268 p. ISBN 9781405179041. info
  • Clinical nutrition in practice. Edited by Nicholas Katsilambros. Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell, 2010, vi, 222 p. ISBN 9781444325003. info
  • Obesity and pregnancy. Edited by Volker Briese - Manfred Voigt - Sebastian Straube. New York: Nova Biomedical Books, 2010, vi, 184 p. ISBN 9781614704676. info
  • Obesity and cancer research. Edited by Pauline R. Ramonde - Eva H. Fochas. New York: Nova Science Publishers, 2009, xi, 187 p. ISBN 9781614704669. info
  • Obesity and cardiovascular disease. Edited by Gianluca Iacobellis. 1st ed. New York: Oxford University Press, 2009, xv, 272 p. ISBN 9780199549320. info
  • Obesity and diabetes. Edited by A. H. Barnett - Sudhesh Kumar. 2nd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-Blackwell, 2009, xv, 328 p. ISBN 9780470519813. info
  • ROLFES, Sharon Rady, Kathryn PINNA a Eleanor Noss WHITNEY. Understanding normal and clinical nutrition. 8th ed. Belmont: Wadsworth., 2009, xxiii, 925. ISBN 9780495556565. info
  • Obesity and metabolism. Edited by Márta Korbonits. Basel: Karger, 2008, x, 294. ISBN 9783805584302. info
  • Children, obesity and exercise : prevention, treatment and management of childhood and adolescent obesity. Edited by Andrew P. Hills - Neil A. King - Nuala M. Byrne. London: Routledge, 2007, viii, 172. ISBN 9780415408837. info
  • Pediatric obesity FAQs. Edited by William J. Cochran. Hamilton, Ontario: BC Decker, 2007, vi, 58 p. ISBN 1550093436. info
  • Health and treatment strategies in obesity. Edited by Varsha Vaidya. New York: Karger, 2006, viii, 97 p. ISBN 3805580282. info
  • Food, diet and obesity. Edited by David J. Mela. Cambridge, England: Woodhead Pub., 2005, xxii, 521. ISBN 0849334403. info
  • Obesity and binge eating disorder. Edited by Simone Munsch - C. Beglinger. New York: Karger, 2005, ix, 222 p. ISBN 3805578326. info
  • Obesity in childhood and adolescence. Edited by W. Kiess - Claude Marcus - Martin Wabitsch. Basel: Karger, 2004, x, 269 p. ISBN 3805577303. info
  • Obesity and weight management in primary care. Edited by Colin Waine. Malden, MA: Blackwell Science, 2002, x, 118 p. ISBN 9780632065141. info
  • Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. 1st ed. Geneva: World Health Organization, 2000, xii, 253. ISBN 9241208945. info
  • New strategies in clinical nutrition :International ESPEN Satellite Symposium, Vienna, September 1992. Edited by P. Fürst. München: W. Zuckschwerdt Verlag, 1993, 85 s. ISBN 3-88603-462-3. info
Výukové metody
přednášky a semináře.
Metody hodnocení
Je nutná povinná účast na výuce (mluvené max. 2 neúčasti).
Pro úspěšné absolvování je třeba splnit:
- test – 3x během semestru, 10 otázek, maximální počet bodů 30, minimální počet bodů 22
- domácí úkol – kazuisitky, 3x
- zápočtová písemka s testem, 30 otázek, maximální počet bodů 50 (pro úspěšné připuštění ke zkoušce minimálně 38 bodů)
Předmět bude zakončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.