MKH_PMAN Provozní management

Ekonomicko-správní fakulta
podzim 2019
Rozsah
52/0/0. tutorial 20 hodin. 11 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Alena Klapalová, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Radoslav Škapa, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Ing. Alena Klapalová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová
Dodavatelské pracoviště: Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Rozvrh
Pá 20. 9. 16:00–19:50 P104, Pá 1. 11. 12:00–13:50 P104, 14:00–15:50 P104, 16:00–17:50 P104, 18:00–19:50 P104, Pá 6. 12. 12:00–13:50 P104, 14:00–15:50 P104, 16:00–17:50 P104, 18:00–19:50 P104
Předpoklady
Předmět předpokládá znalosti na úrovni kurzů - Ekonomika organizací, Nauka o podniku, Management, Marketing a jejich ekvivalentů
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Kurz rozvíjí poznatky z předmětů Management, Marketing, Nauka o podniku , Logistiky a dalších, a zaměřuje se na operativní (částečně i taktické) úlohy podniků, které jsou spojeny s řízením procesů tvorby hmotných a nehmotných produktů.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student:
- interpretovat význam provozních činností při procesu tvorby hodnoty;
- schopen vysvětlit vazby mezi strategickým, taktickým a operativním řízením podniku;
- navrhovat jednoduché produkční procesy a aplikovat základní používané metody;
- schopen zhodnotit vhodnost nastavení produkčních procesů vzhledem ke strategii podniku;
- rozumět moderním konceptům a nástrojům uplatňovaným v provozním managementu v souvislosti s digitalizací (Industry 4.0, Internet of things);
- porovnat moderní koncepce řízení kvality uplatňované v podnicích a mechanizmy zabezpečování kvality na národní úrovni;
- chápat souvislosti mezi provozní činnostmi a různými podnikovými funkcemi;
- umět aplikovat metody a techniky řízení kvality pro výrobní procesy a produkční procesy v podnicích poskytující služby;
- chápat podstatu systému řízení kvality na základě ISO 9000;
- znát ekonomickou stránku managementu kvality a různé modely a metriky nákladů na kvalitu.
Osnova
  • Témata přednášek:
  • 1. Provozní management a kvalita
  • 2. Statistické řízení kvality.
  • 3. Navrhování výrobků a služeb
  • 4. Procesy, technologie, kapacita a layout v kontextu Industry 4.0
  • 5. Předpovědi poptávky - kvantitativní přístupy
  • 6. Plánování výroby a služeb, Štíhlá výroba
  • 7. Produkt a management kvality, základní pojmy managementu kvality a historický vývoj
  • 8. Ekonomické souvislosti managementu kvality
  • 9. TQM a modely excelence
  • 10. Systémy managementu kvality
  • 11. Metody a techniky používané v managementu kvality
  • 12. Institucionální rámec managementu kvality
  • 13.Systém ochrany zákazníka a spotřebitele v ČŘ ve světě
Literatura
    povinná literatura
  • REID, R. Dan a Nada R. SANDERS. Operations management : an integrated approach. Online. 4th ed. Hoboken: John Wiley & Sons, 2010. xxviii, 63. ISBN 9780470524589. [citováno 2024-04-24] info
  • RUSSELL, Roberta S. a Bernard TAYLOR. Operations management : creating value along the supply chain. Online. 6th ed. Hoboken: John Wiley & Sons, 2009. xxix, 776. ISBN 9780470095157. [citováno 2024-04-24] info
  • MATEIDES, Alexander. Manažérstvo kvality : história, koncepty, metódy. Online. Bratislava: Epos, 2006. 751 s. ISBN 8080576564. [citováno 2024-04-24] info
    doporučená literatura
  • IVANOV, Dmitry, Alexander TSIPOULANIDIS a Jörn SCHÖNBERGER. Global Supply Chain and Operations Management: A Decision-Oriented Introduction to the Creation of Value. Online. Springer, 2016, 445 s., [citováno 2024-04-24] info
  • GOETSCH, D. L. a S. DAVIS. Quality Management for Organizational Excellence: Introduction to Total Quality (8th Edition). Online. 8th. Pearson, 2015. 448 s. ISBN 978-0-13-379185-3. [citováno 2024-04-24] info
  • FITZSIMMONS, James A., Mona J. FITZSIMMONS a Sanjeev BORDOLOI. Service management : operations, strategy, information technology. Online. 8th ed. New York: McGraw-Hill/Irwin, 2014. xviii, 524. ISBN 9781259010651. [citováno 2024-04-24] info
Výukové metody
Výuka probíhá formou tutorialů, které zahrnují výklad diskusní formou, představení hlavních konceptů, metod a nástrojů a ukázky jejich aplikace.
Metody hodnocení
Předmět je ukončen písemnou zkouškou. Minimální požadovaný počet bodů je 60%. Účast na zkoušce je podmíněna zpracováním seminárních prácí v průběhu semestru.
Jakékoli opisování, zaznamenávání nebo vynášení testů, používání nedovolených pomůcek jakož i komunikačních prostředků nebo jiné narušování objektivity zkoušky (zápočtu) bude považováno za nesplnění podmínek k ukončení předmětu a za hrubé porušení studijních předpisů. Následkem toho uzavře vyučující zkoušku (zápočet) hodnocením v ISu známkou "F" a děkan zahájí disciplinární řízení, jehož výsledkem může být až ukončení studia.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2009, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2020, podzim 2021.