KHNOPI Nauka o podniku I

Ekonomicko-správní fakulta
jaro 2006
Rozsah
0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Jiří Novotný, CSc. (přednášející)
Garance
doc. Ing. Jiří Novotný, CSc.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Dana Krejčí
Rozvrh
So 11. 3. 9:20–13:35 P101, So 1. 4. 12:50–16:15 P101, Pá 21. 4. 16:20–19:35 P101
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Nauka o podniku I (SDNA) Hlavním cílem je uvedení do problematiky podnikové ekonomiky, poskytnutí základních poznatků o podniku, výrobních faktorech a jejich vzájemných vazbách. Navazuje na výuku mikroekonomie. Výklad je zaměřen na obecné otázky podnikové ekonomiky a uskutečňuje se tedy bez ohledu na příslušnost podniku ke konkrétnímu oboru nebo odvětví. Seznamuje studenty s kategoriemi podnik a podnikové hospodářství. Vysvětluje základní pojmy podnikové ekonomiky, jako jsou podnikové výrobní faktory, právní formy podnikání, sdružování podniků a volba stanoviště podniku. V rámci výuky problémového okruhu výrobních faktorů je zvláštní pozornost věnována lidskému pracovnímu výkonu, jeho ovlivňování a odměňování. Dále se objasňuje podstata výrobního (produkčního) procesu. Problematika pořizování výrobních faktorů a jejich nasazení ve výrobním procesu se vysvětluje s využitím výrobních funkcí. Získané poznatky jsou rozvíjeny v bezprostředně navazujícím kurzu "Nauka o podniku II". Forma zkoušky: ústní, při klasifikaci se přihlíží k úrovni zpracování a prezentace seminární práce na zadané téma.
Literatura
  • SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1999, xxii, 456. ISBN 8071792284. info
  • WÖHE, Günter. Úvod do podnikového hospodářství. Translated by Jiří Dvořák. 1. čes. vyd., překlad 18. Praha: C.H. Beck, 1995, xx, 748. ISBN 8071790141. info
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009.