bk1022 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
podzim 2013
Rozsah
7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ján Namešanský (cvičící)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící)
Ing. Lucia Štulrajterová (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 13. 9. 8:00–9:30 B11/206, Pá 25. 10. 16:55–18:25 B11/305, Pá 1. 11. 17:40–19:55 B11/305
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk1022/01: Pá 13. 9. 11:40–13:10 B11/206, Pá 25. 10. 18:30–20:00 B11/305, Pá 8. 11. 8:00–10:15 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
bk1022/02: Pá 13. 9. 15:20–16:50 B11/305, Pá 1. 11. 10:35–12:05 C15/207, Pá 8. 11. 17:40–19:55 B11/236, I. Hrnčiříková, O. Smolka
bk1022/03: Pá 27. 9. 18:00–19:30 C15/207, Pá 1. 11. 12:10–13:40 C15/207, Pá 29. 11. 13:20–15:35 B11/311, I. Hrnčiříková, O. Smolka
bk1022/04: Pá 11. 10. 13:15–14:45 B11/305, Pá 1. 11. 13:45–15:15 C15/207, Pá 6. 12. 10:25–12:40 K204, L. Štulrajterová
bk1022/05: Pá 18. 10. 8:00–9:30 B11/236, Pá 1. 11. 15:55–17:25 C15/207, Pá 13. 12. 15:45–18:00 B11/305, L. Štulrajterová
Předpoklady
(! bk304 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW ( bk304 Základy výživy ve sportu ) && (! bk519 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW ( bk519 Základy výživy ve sportu )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 20 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
Osnova
  • 1. Základní pojmy o výživě. 2. Energetická bilance. 3. Sacharidy. 4. Proteiny. 5. Tuky. 6. Vitaminy. 7. Minerální látky. 8. Voda, tekutinová bilance. 9. Sportovní výiva. 10. Suplementy. 11. Výživa před, během a po výkonu. 12. Výživa a cvičení speciálních skupin. 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech.
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích. Práce s nutričním programem, analýza kazuistik. Práce s odbornými články.
Metody hodnocení
docházka na seminářích (2 absence) 3 testy (úspěšnost 75%) 2 domácí úkoly zkouška písemná - test 80 otázek
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2009, jaro 2010, podzim 2010, jaro 2011, podzim 2011, jaro 2012, podzim 2012, jaro 2013.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2013/bk1022