bk2022 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2016
Rozsah
7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící)
Ing. Lucia Štulrajterová (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 4. 3. 13:15–14:40 B11/236, Pá 18. 3. 13:15–14:40 D33/227 velká zasedací místnost, Pá 6. 5. 16:15–18:30 E34/225 - seminární místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2022/01: Pá 4. 3. 8:00–9:30 C15/207, Pá 18. 3. 11:45–13:15 D33/227 velká zasedací místnost, Pá 8. 4. 14:00–16:15 B11/236, L. Štulrajterová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 11 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
Osnova
  • 1. Základní pojmy o výživě. 2. Energetická bilance. 3. Sacharidy. 4. Proteiny. 5. Tuky. 6. Vitaminy. 7. Minerální látky. 8. Voda, tekutinová bilance. 9. Sportovní výiva. 10. Suplementy. 11. Výživa před, během a po výkonu. 12. Výživa a cvičení speciálních skupin. 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech.
Literatura
    povinná literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU. 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. 2007. info
    doporučená literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada. 392 s. ISBN 9788024746555. 2014. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén. 311 s. ISBN 8072623184. 2006. info
    neurčeno
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics. xii, 411. ISBN 9781450401616. 2012. info
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies. xix, 715. ISBN 9780070277205. 2010. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics. xi, 531. ISBN 9780736046954. 2007. info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích. Práce s nutričním programem, analýza kazuistik. Práce s odbornými články.
Metody hodnocení
- docházka na seminářích (povolena 1 omluvená neúčast) - zápočtový test na posledním semináři (k postupu ke ZK úspěšnost - 50 %), 1 opravný termín ve ZK období - 2 odevzdané domácí úkoly - zkouška písemná - test na PC ve zkouškovém období, 50 otázek(50 bodů), hodnocení (body): A - 50-46; B - 45-41; C - 40-36; D - 35-31; E - 30-26; F - 25 a méně
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, jaro 2014, podzim 2014, jaro 2015, podzim 2015, podzim 2016, jaro 2017, podzim 2017, jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019, jaro 2020.