bk2066 Fyziologie výživy

Fakulta sportovních studií
podzim 2018
Rozsah
7/7/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 12. 10. 16:20–18:00 C15/207, Pá 19. 10. 15:05–17:35 B11/236, Pá 23. 11. 17:35–19:15 B11/236
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2066/01: Pá 21. 9. 13:50–15:30 C15/207, Pá 9. 11. 9:15–11:45 B11/311, Pá 14. 12. 13:50–15:30 E34/225 - seminární místnost, M. Kumstát
Předpoklady
absolvování předmětu Základy výživy ve sportu (bk2022).
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je podrobně seznámit s principy fungování gastrointestinálního traktu, trávení, vstřebávání a využitelnosti jednotlivých živin v lidském organismu.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat činnost trávicího systému člověka
- znát základní význam pro jednotlivé složky výživy
- popsat základní biochemické procesy v lidském těle
- vysvětlit základní fyziologické principy fungování gastrointestinálního traktu
- popsat proces trávení, vstřebávání sacharidů, tuků, bílkovin, minerálních látek a vitamínů a vody a jejich zařazení do metabolických pochodů s přihlédnutím na rozsah a míru fyzické zátěže
- porozumět základům regulace metabolických procesů (působení enzymů, hormonů)
Osnova
  • 1. Gastrointestinální trakt, funkce, mechanismy řízení
  • 2. Sacharidy. Trávení, vstřebávání sacharidů
  • 3. Bílkoviny. Trávení, vstřebávání bílkovin
  • 4. Tuky. Trávení, vstřebávání tuků
  • 5. Energetická bilance, metabolismus jednotlivých živin
  • 6. Vitaminy, minerální látky a jejich úloha v organismu
  • 7. Úloha vody v organismu
Literatura
    doporučená literatura
  • Marounek, Milan - Březina, Pavel - Šimůnek, Jan. Fyziologie a hygiena výživy. Vyškov : VVŠ PV, 2000. 132 s. 1. ISBN 80-7231-057-7.
  • WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
  • MANDELOVÁ, Lucie. Fyziologie výživy. Elportál. Brno: Masarykova univerzita, 2006. ISSN 1802-128X. URL info
  • HOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006, 286 s. učebnice. ISBN 80-247-1562-7. info
Výukové metody
1 přednáška, 1 seminář.
Metody hodnocení
- povinná docházka na seminářích (1 povolená absence)
- závěrečný test na poslední vyučovací hodině: min. 50 % úspěšnost; ke ZK min. 75%; 50-75 % – opravný termín (minimum při opravě 75 %)
- ústní zkouška
Informace učitele
Dlouhodobé neúčasti omlouvejte na začátku semestru. Omluvenky zadávejte do ISu prostřednictvím studijního oddělení.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019.