bk2113 Zjišťování výživových zvyklostí

Fakulta sportovních studií
podzim 2018
Rozsah
7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Andrea Horáková (cvičící)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Marie Šimonová, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 12. 10. 10:30–12:10 C15/207, Pá 26. 10. 8:00–9:40 C15/207, Pá 23. 11. 10:30–13:00 C15/207
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2113/01: Pá 19. 10. 13:00–14:40 C15/207, Pá 2. 11. 16:20–18:00 C15/207, Pá 30. 11. 16:45–19:15 C15/207, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude seznámen a pochopí principy zjišťování výživových zvyklostí. Prakticky bude schopen používat jednotlivé formy dotazníkového šetření, nutriční software, provádět antropometrická měření na klientech.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- provádět antropometrická měření
- vést dotazníková šetření hodnocení nutričního stavu klienta
- analyzovat a upravit nutriční stav klienta
Osnova
  • 01. Malnutrice
  • 02. Anémie
  • 03. Osteoporóza
  • 04. Alternativní výživové směry
  • 05. Náboženské přístupy k výživě
  • 06. Metody zjišťování výživových zvyklostí
  • 07. Antropometrická měření l
  • 08. Nutriční anamnéza
  • 09. Přístupy k práci s klientem
  • 10. Záznamové metody
  • 11. Nutriční SW
  • 12. Praktické hodnocení
Literatura
    doporučená literatura
  • WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
  • BRÁZDOVÁ, Z a A MOTTLOVÁ. Velikosti porcí. 1. vyd. Brno: Vladimír Smrčka, 2004. ISBN 80-901427-9-6. info
  • FIALA, Jindřich, Zuzana BRÁZDOVÁ a Václav KOZINA. Nová metoda hodnocení výživových zvyklostí. Hygiena. Praha: ČLS JEP, 1999, roč. 44, č. 1, s. 14-23. ISSN 1210-7840. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Halina MATĚJOVÁ. Potravinová pyramida - Manuál pro učitele. Brno: MZ ČR, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživová doporučení pro Českou republiku na počátku 21. století. In Tématická monografie GAČR. Praha: MZ ČR GAČR, 1995. info
Výukové metody
Předmět se skládá z přednášek a seminářů, které jsou povinné.
Metody hodnocení
Povinná docházka na semináře.
Povoleny 2 omluvené neúčasti na seminářích. Jako řádná se akceptují omluvenky písemnou nebo osobní formou předané do konce pracovního týdne, ve kterém probíhal daný seminář. Omluvenky přijímá vyučující semináře nebo garant předmětu.
Aktivní účast na seminářích. V průběhu semestru budou položeny 3 kontrolní testy s hodnocením procentuálním, pro připuštění ke zkoušce je nutné, aby celkové průměrné procentuální hodnocení bylo min. 75%.
Zápočtový test píšou všichni studenti, kteří budou připuštěni ke zkoušce. Studenti, kteří nesplní min. 1 položku z výše uvedených, nebudou připuštěni ke zkoušce.
Dlouhodobé neúčasti omlouvejte na začátku semestru. Ke zpětným omluvám nebude brán zřetel. První a poslední přednáška je povinná pro všechny studenty.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020.