bp2122 Výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2021
Rozsah
1/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 2. 3. 11:00–12:40 Virtuální místnost, Út 9. 3. 11:00–12:40 Virtuální místnost, Út 16. 3. 11:00–12:40 Virtuální místnost, Út 23. 3. 11:00–12:40 Virtuální místnost, Út 30. 3. 11:00–12:40 Virtuální místnost, Út 6. 4. 11:00–12:40 Virtuální místnost, Út 13. 4. 11:00–12:40 Virtuální místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp2122/01: Út 2. 3. 13:00–14:40 Virtuální místnost, Út 9. 3. 13:00–14:40 Virtuální místnost, Út 16. 3. 13:00–14:40 Virtuální místnost, Út 23. 3. 13:00–14:40 Virtuální místnost, Út 30. 3. 13:00–14:40 Virtuální místnost, Út 6. 4. 13:00–14:40 Virtuální místnost, Út 13. 4. 13:00–14:40 Virtuální místnost, T. Hlinský
Předpoklady
bp2022 Základy výživy ve sportu && bp2229 Doplňky stravy ve sportu
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je aplikovat a modifikovat znalosti základních principů výživy do oblasti sportu na základě specifik realizovaného sportovního tréninku, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy a odlišit je od výživy nesportovce
- orientovat se a správně interpretovat nejnovější výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- dokáže aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců různého věku a při variabilní náročnosti tréninkového procesu
- analyzovat výživový stav sportovce
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z variabilní náročnosti tréninkového procesu a umí doporučit vhodná nutriční opatření
- doporučit používání doplňků stravy a sportovních potravin za účelem optimalizace sportovní přípravy
Osnova
  • Limitující aspekty sportovní výživy
  • Sportovní výživa rekreačních a vrcholových sportovců, výžiiva před, během a po zatížení
  • Hydratace ve sportu
  • Výživa vytrvalostních sportovců
  • Výživa silových a rychlostně silových disciplín
  • Výživa v kolektivních sportech a koordinačně estetických sportech
  • Doplňky stravy ve sportu
  • Zdravotní aspekty sportovní výživy; sportovní výživa různých populačních skupin
Literatura
    doporučená literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
Výukové metody
Studenti připravují a na seminářích od druhé poloviny semestru prezentují kasuistiky.
Metody hodnocení
- hodnocení odprezentované kasuistiky
- 1 průběžný test (4 otevřené otázky)
- ústní ZK
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2021/bp2122